PROMO-LEX: CAMPANIA ELECTORALĂ A FOST COMPROMISĂ DE NUMEROASE ÎNCĂLCĂRI
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie a fost compromisă prin numeroase încălcări, intimidări, instigare la ură şi discriminare. Despre aceasta se menţionează în raportul final al misiunii de observare a alegerilor Promo-LEX.
Potrivit agenţiei INFOTAG, autorii documentului, prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe, au menţionat numărul crescut de cazuri de utilizare a resurselor administrative şi de cadouri oferite alegătorilor, precum şi faptul că partidele nu au raportat cheltuieli în valoare de cel puțin 5,2 mil. lei.
În opinia lor, organele electorale și-au realizat la nivel corespunzător și în limitele legii atribuțiile, însă procedurile electorale de numărare a voturilor și totalizare a rezultatelor au fost marcate de completarea eronată a proceselor-verbale, precum și de refuzul neîntemeiat de eliberare a proceselor-verbale observatorilor.
Directorul Promo-LEX, Pavel Postică, a spus că, la nivel de circumscripție națională, alegerile au avut un caracter competitiv, au fost înregistrați toți solicitanții şi nu a fost exclus niciun concurent. În cazul unor circumscripții uninominale, competitivitatea a fost afectată de problemele generate de verificarea semnăturilor în listele de subscripție. Au existat abordări diferențiate privind înregistrarea din partea organelor electorale, dar și a instanțelor de judecată pentru cazuri similare.
Referitor la desemnarea și înregistrarea candidaților, chiar dacă cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe de 40% în circumscripția națională a fost respectată, candidatele-femei au fost în minoritate și în acest scrutin. În plus, s-a remarcat tendința de evitare a plasării acestora pe locurile de frunte în liste. Totodată, se constată o rată mică de participare a candidaților independenți în circumscripțiile uninominale: doar 59 (18%) din totalul de 329 candidați înscriși.
Observatorii au menţionat că concurenții electorali nu au dispus de șanse egale în promovarea mesajelor electorale din cauza utilizării masive a resurselor administrative. În contextul alegerilor parlamentare, comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016, numărul cazurilor de utilizare a resurselor administrative a crescut de peste opt ori (536 de cazuri). Astfel, în 58% din cazuri a fost vizat PDM, în 21% – PSRM, în 6% – candidaţii independenţi, 6% – blocul ACUM, 4% – „Partidul Nostru”. De asemenea, observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 188 cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu tentă electorală, cele mai multe cadouri fiind raportate pentru Partidul Şor – 37%, PSRM – 36%, PDM – 21%.
Raportul conține constatări şi referitor la alte neconcordanțe, inclusiv transportul organizat al alegătorilor și cazurile de fotografiere a buletinelor de vot.
Publicat de:Аелекс Алекс