BLOCUL POLITIC ACUM A TRIMIS DOI REPREZENTANŢI LA ÎNTÂLNIREA CU REPREZENTANŢII FRACŢIUNII PSRM
Blocul politic ACUM a început consultările cu fracţiunea Partidului Socialiştilor (PSRM). Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, reprezentanţii blocului au venit joi la întâlnirea cu socialiştii, care a fost convocată în incinta Parlamentului la iniţiativa PSRM.
Din partea blocului ACUM, la întâlnire au venit vicepreședintele partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, și vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popşoi. Fracțiunea PSRM a fost reprezentată de secretarul de ideologie Ion Ceban, secretarul executiv Vlad Batrîncea, deputatul Gaik Vartanian și juristul partidului, Fadei Nagacevschi. Întâlnirea s-a desfăşurat în prezența presei.
„Vrem să primim răspuns la două întrebări principiale: dacă nu va fi creată o coaliție între PSRM și blocul ACUM, socialiștii vor face sau nu coaliție cu Partidul Democrat? Şi a doua întrebare: Partidul Socialiştilor este gata să sprijine pachetul de legi privind deoligarhizarea țării?”, a întrebat Slusari.
În răspuns, Ion Ceban a spus că „PSRM este gata să discute toate problemele cu blocul ACUM”.
„La momentul de faţă avem mandatul Comitetului Executiv Politic al PSRM de a negocia cu blocul ACUM. Nu avem alt mandat de a negocia crearea unei alte coaliții. Astăzi vorbim despre crearea unei coaliții cu blocul ACUM sau despre alegeri anticipate”, a spus Ceban.
El a subliniat că „părţile trebuie să se aşeze la masa de negocieri și să discute toate problemele”.
„Trebuie să acționăm numai în cadrul legii. Pentru aceasta trebuie formate structurile de conducere ale parlamentului, trebuie ales speakerul și să mergem mai departe. Considerăm că fracțiunea PSRM, care are 35 de deputați în Parlament, are dreptul de a înainta un candidat la funcția de președinte al legislativului. Noi am înaintat-o pe președinta PSRM, Zinaida Greceanîi. Apoi trebuie să discutăm toate problemele”, a spus Cheban.
Alexandru Slusari a declarat că „blocul ACUM nu poate forma coaliție cu PSRM din cauza divergenţelor principiale”.
„Noi propunem o foaie de parcurs pentru acțiunile ulterioare. Să formăm structura Parlamentului, să adoptăm pachetul de legi antioligarhice, să formăm guvernul minoritar. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernului minoritar pentru a elibera statul capturat”, a spus Slusari.
Mihai Popşoi a subliniat că „pentru blocul ACUM este extrem de important să fie adoptate legile privind deoligarhizarea statului, dar nu crearea unei coaliții”.
„Vrem să știm dacă sunteți gata să luptați împreună cu noi nu pe viață, ci pe moarte, împotriva Partidului Democrat și liderului său, Vlad Plahotniuc. Pentru aceasta, trebuie să adoptăm cele șapte proiecte de lege pe care le-am propus noi”, a spus Popşoi.
Ion Ceban a menţionat că socialiștii sunt gata să sprijine multe inițiative ale blocului ACUM, cu excepția așa-numitei „legi Magniţki”.
„În rest, trebuie să discutăm toate problemele pentru a acționa în cadrul legislației în vigoare”, a spus Ceban.
Reprezentanții blocului ACUM au declarat că insistă pe adoptarea legilor antioligarhice, dar nu pot forma o coaliție cu socialiștii. În același timp, socialiștii au subliniat că trebuie respectată legislația în vigoare și trebuie de mers pe etape, iar pentru luarea deciziilor, trebuie convenită constituirea unei majorități parlamentare.
„Nu putem crea o coaliție stabilă cu Partidul Socialiştilor. Acest lucru este imposibil, deoarece avem divergenţe principiale. Putem crea doar o majoritate parlamentară temporară pentru a înlătura democraţii de la guvernare. În acest scop, vă propunem să susţineţi guvernul nostru minoritar”, a spus Popşoi.
El a menționat, de asemenea, că reprezentanții blocului ACUM sunt pregătiți să susțină o serie de inițiative ale socialiştilor referitor la problemele sociale.
„Dar nu putem sprijini legile care dezbină societatea sau cele care vizează consolidarea puterii prezidențiale. Proiectele care dezbină societatea categoric nu pot fi susținute de blocul ACUM”, a subliniat Slusari.
Partenerii la discuţii au constatat că cele două facțiuni au mari divergenţe și că este dificil pentru ei să formeze o coaliție, dar pot coopera în anumite chestiuni. Discuția a durat aproximativ o oră. (Mai multe aflaţi în următoarele buletine de ştiri ale agenției INFOTAG).
Publicat de:Владимир