STANDARDELE BASEL-III REPREZINTĂ FACTORUL DE STABILITATE AL SECTORULUI BANCAR – PREŞEDINTELE MAIB
Beneficiile introducerii standardelor Basell-III vor fi mult mai mari decât costurile materiale și morale pe care băncile moldovenești le suportă acum prin implementarea recomandărilor Comitetului Basel, susţine președintele Comitetului de conducere al Moldova Agroindbank (MAIB), Serghei Cebotari.
Într-un interviu acordat reporterului agenției INFOTAG, el a spus că unele dintre standardele Basell-III reprezintă cerințe destul de agresive pentru activitatea băncilor.
„Dar, oricât de straniu ar părea, aceste cerințe, în pofida rigidității lor, sunt foarte necesare și utile. Am spus „agresive”, deoarece, pentru sectorul bancar al Moldovei, implementarea lor înseamnă un salt de la standardele Basell-I imediat către Basell-III, după o perioadă foarte scurtă de implementare a standardelor Basell-I”, a spus bancherul.
El susţine că, acum, băncile trebuie să dea dovadă de abilitatea de a se adapta noilor standarde într-un timp relativ scurt.
„În comparație cu piețele țărilor din regiune, în Republica Moldova perioada de tranziție este extrem de scurtă. Noi trecem peste o etapă, ceea ce creează anumite dificultăți și inconvenienţe pentru bănci. Standardele Basell-III înseamnă cerințe mult mai stricte faţă de capital, riscuri operaționale, riscuri de credit, riscurile pieței în care operează banca și clienții săi”, a declarat Cebotari.
Potrivit bancherului, reglementările Basell-III înaintează noi cerințe faţă de indicii lichidității și capital.<
„Aceste cerințe se referă simultan la două domenii de evaluare a lichidității și capitalului – calitatea și cantitatea”, a precizat președintele Comitetului de conducere al MAIB, adăugând că băncile înţeleg necesitatea respectării standardelor Basell-III, pentru că aceștia sunt factorii importanți ai stabilității și securității sectorului bancar din Moldova.
Publicat de:Аелекс Алекс