AVOCATUL POPORULUI: SITUAŢIA PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI ÎN MOLDOVA ÎN ANUL 2018 NU S-A ÎMBUNĂTĂŢIT
Situaţia privind respectarea drepturilor omului în Moldova în anul trecut nu numai că nu s-a îmbunătăţit, dar în unele cazuri chiar s-a agravat. O declaraţie în acest sens a făcut Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, vineri, la prezentarea raportului privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Moldova în anul 2018.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că autorităţile Moldovei aşa şi nu ţinut cont de recomandările Oficiului Avocatului Poporului, expuse în raportul pentru anul 2017.
Cotorobai şi-a exprimat regretul că în programele universitare lipsesc orele pentru studierea drepturilor omului, chiar şi la facultăţile de drept, şi a recomandat să fie luate măsuri pentru remedierea situaţiei.
În document se vorbeşte despre lipsa unor progrese importante în domeniul dreptului la un proces echitabil şi despre situaţia deplorabilă din sistemul justiţiei. Se menţionează că în ţară nu se elaborează acte normative, concepute pentru lupta cu acest fenomen.
„Problema cea mai des invocată rămâne tergiversarea examinării cauzelor atât civile, cât și penale. Petiționarii invocă cel mai des dezacordul cu durata examinării cauzelor, care uneori ajunge la 24-36 luni din cauza amânărilor frecvente. Aceste amânări sunt generate de lipsa inculpaților la examinarea cauzei și anunțarea în căutare a inculpaților, lipsa martorilor în procesul de judecată și lipsa părții vătămate la examinarea cauzelor, deoarece aceste persoane sunt des plecate peste hotare”, se spune în raport.
Avocatul Poporului şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu calitatea asistenței juridice garantate de stat. El susţine că parvin în continuare adresări în care solicitanții de asistență juridică garantată de stat relatează situații când, din lipsa apărătorului și a strategiei de apărare, expiră termenii legali în care aceștia ar avea posibilitatea de a-și apăra drepturile și interesele legale. Faptul că deținuții nu au posibilitatea de a alege în mod independent un alt apărător sau să anunțe în termeni proximi instanța despre neprezentarea apărătorului înrăutățesc și mai mult situația acestor persoane.
În acest context, ombudsmanul consideră necesară consolidarea mecanismului de monitorizare a activității avocaților desemnați să acorde asistență juridică garantată de stat, precum și de control al calității serviciilor prestate. În acest context, se impune implicarea mai activă a Uniunii Avocaților pentru a soluționa această problemă. De asemenea, el insistă pe continuarea eforturilor de reformare a sistemului de justiție, pentru a asigura accesibilitatea, independența, eficiența, transparența și integritatea acestuia.
Raportul reiterează recomandările de anul trecut referitor la aplicarea unor măsuri alternative arestului preventiv, astfel încât acesta să fie aplicat în calitate de măsură excepțională. De asemenea, trebuie sporită competența profesională a sistemului judiciar pentru a îmbunătăţi motivarea deciziilor adoptate.
Autorii documentului au amintit de cazul expulzării cetăţenilor turci care activau la liceul moldo-turc „Orizont”, precum şi de faptul că Avocatul Poporului a condamnat această decizie a autorităţilor, deoarece prin această acţiune au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale ale Moldovei privind respectarea drepturilor omului.
În raport este descrisă şi situaţia în domeniul dreptului de a alege şi de a fi ales. Astfel, pe lângă momentele pozitive referitor la îmbunătăţirea legislaţiei în acest domeniul pentru persoanele cu dizabilităţi, se subliniază că partenerii externi şi organizaţiile internaţionale au criticat invalidarea rezultatelor alegerilor locale ale primarului Chişinăului. Avocatul Poporului consideră că unele prevederi la legislaţiei electorale limitează dreptul cetăţenilor Moldovei care locuiesc peste hotare de a-şi exercita dreptul de vot în baza principiului egalităţii.
Raportul arată că în 2018 nu s-au atestat schimbări pozitive în domeniul libertăţii de exprimare. Anul a fost marcat de discursuri de ură în spațiul public, de atacuri asupra presei și de lipsă de reacții adecvate din partea instituțiilor de resort, de restricții impuse jurnaliștilor pentru accesul la evenimente și la unele informații de interes public. S-au întețit cazurile de manipulare a informației și de distribuire a falsurilor. Independența editorială a mijloacelor de informare în masă a continuat să fie afectată de presiunile exercitate de către proprietarii mijloacelor de comunicare în masă, de interesele politice sau comerciale.
În document sunt menţionate şi problemele în domeniul sănătăţii, legate de nerespectarea eticii profesionale, accesul limitat la tratament specializat, calitatea scăzută a serviciilor medicale, lipsa cadrului legal cu privire la malpraxis. Toate acestea continuă să fie atestate în Moldova, în pofida faptului că Constituţia garantează dreptul la ocrotirea sănătăţii. Avocatul Poporului consideră că autorităţile Moldovei trebuie să acorde o atenţie mai mare persoanelor diagnosticate cu o boală rară.
Publicat de:Любитель Юрий