DIPLOMAŢII UE AU APRECIAT POZITIV IMPACTUL PARTENERIATULUI ESTIC ASUPRA DEZVOLTĂRII MOLDOVEI
Diplomații din Suedia, Cehia și Polonia au apreciat pozitiv impactul programului Parteneriatului Estic (PaE) al UE asupra dezvoltării Moldovei.
Potrivit agenției INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferințe la Chişinău consacrate celei de-a zecea aniversări a programului, secretarul de stat adjunct al MAE al Poloniei, Marcin Przydacz, a remarcat că „această aniversare presupune nu numai o festivitate, ci și o bază pentru munca viitoare”.
„Trebuie să creștem vizibilitatea activităţii comune, demonstrând o cooperare strânsă și o apropiere dintre țările UE și ale PaE. Parteneriatul Estic este, fără îndoială, una dintre inițiativele cele mai de succes, care a adus schimbări pozitive în regiune. Acest lucru se vede și în exemplul Moldovei, care s-a schimbat mult în ultimii zece ani, înregistrând mai multe succese. Cu toate acestea, potențialul nu este epuizat și trebuie dezvoltat”, a spus el.
Diplomatul a subliniat că toate țările Parteneriatului Estic „pot alege formatul de cooperare: unii îl văd în procesul de integrare politică mai profundă, în care UE și NATO acționează ca garanţi ai calităţii de membru în familia europeană, alții – în interacțiunea structurală economică mai strânsă”.
„O prioritate esențială pentru toate țările Parteneriatului Estic este implementarea reformelor. Vrem să vedem acest lucru în toate domeniile: de la politică, prin aprobarea standardelor democratice, până la lupta împotriva corupției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. UE poate susţine participanții Parteneriatului în acest proces, dar principalele angajamente pentru reforme se află pe seama țărilor”, a spus el.
Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova Zdeněk Krejči, a menționat că „promovarea ideii Parteneriatului Estic a fost una dintre prioritățile țării sale în timpul președinției UE în 2009, iar şedinţa de constituire a Parteneriatului a avut loc la Praga”.
„Noi mereu ne-am împărtășit experiența cu Republica Moldova în procesul de reforme, acordând prioritate schimbărilor în structura administrației publice și dezvoltării regionale. Cooperarea va continua și în viitor: țările UE și ale Parteneriatului Estic sunt interesate de dezvoltarea democratică pașnică și de cooperarea transfrontalieră, iar aceste principii determină ca interacțiunea noastră să fie şi mai strânsă”, a spus el.
Ambasadoarea Suediei în RM, Anna Lyberg, a subliniat „unicitatea formatului PaE ca instrument de cooperare între țări”.
„Parteneriatul Estic este cu siguranță un succes. Timp de zece ani, am reușit să facem multe pentru regiune: nu numai să elaborăm o politică comună, ci și să consolidăm cooperarea bazată pe principiile și normele fundamentale ale dreptului internațional. Astfel de pași importanți, precum încheierea Acordului de Asociere, liberalizarea regimului de vize, demonstrează cât de aproape au devenit țările partenere și UE. Formatul PaE și-a dovedit flexibilitatea, capacitatea de a răspunde provocărilor, astfel că trebuie dezvoltat în viitor”, a evidenţiat diplomatul.
Publicat de:Аелекс Алекс