FMI RECOMANDĂ EVITAREA ORICĂROR INIȚIATIVE CARE AR DUCE LA DEGRADAREA MECANISMELOR DE SIGURANȚĂ CARE ASIGURĂ FUNCȚIONALITATEA BNM
Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Moldova, Volodymyr Tulin, recomandă „evitarea oricăror inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente, care asigură funcționalitatea Băncii Naţionale”.
Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens el a difuzat joi, menţionând că „FMI a acordat întotdeauna o importanță deosebită aspectului ce ține de independența instituțională a băncilor centrale și independența lor în promovarea politicilor”.
„Un cadru robust și competent de guvernanță a băncii centrale și o poziție financiară puternică în bilanțul contabil constituie o garanție a stabilității prețurilor și stabilității sectorului financiar-bancar, factori fundamentali pentru o dezvoltare economică durabilă”, a subliniat Tulin.
El a amintit că „reforma cadrului legislativ, realizată după criza bancară din anul 2014, a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei și la fortificarea autonomiei sale”.
„Actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM. Ce ține de convertirea creditelor de urgență, acordate băncilor cu probleme în anii 2014-2015, în hârtii de valoare de stat, aceasta este absolut necesară în vederea asigurării viabilității bilanțului contabil al BNM și, prin urmare, a capacității Băncii Naționale de a realiza mandatul de menținere a stabilității prețurilor și a stabilității financiare.
Tulin a subliniat că FMI „va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu”.
Publicat de:Любитель Юрий