EXPERŢII EVIDENŢIAZĂ AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE PROGRAMULUI PARTENERIATUL ESTIC
Deputatul Parlamentului, vicepreşedintele partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, consideră că „ideea implementării programului Parteneriatului Estic (PaE), în principiu, este foarte corectă”.
Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG să comenteze cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic, el a spus că beneficiile acestuia pentru Moldova sunt evidente, în special „apropierea de standardele europene ale vieții, muncii și businessului”.
În opinia sa, datorită acestei platforme, Moldova a obţinut anumite realizări în domeniul integrării europene, de exemplu, a semnat Acordul privind regimul fără vize pentru trecerea frontierei cu UE pentru cetățenii republicii.
Slusari a subliniat că autoritățile țării „au avut multe avansuri din partea UE”.
„Însă, la o anumită etapă, guvernarea noastră, ascunzându-se în spatele integrării europene, a început să fure fără rușine, iar aceasta este în primul rând o problemă internă a țării. Ar putea oficialii UE să reacţioneze mai devreme și mai dur la ceea ce se întâmplă în Moldova? Probabil că da. Dar nu voi fi niciodată de acord cu încercările neîndemânatice de a pune responsabilitatea pentru capturarea statului pe partenerii externi ai Moldovei. Este ca și cum ai învinui designerii Mercedes-ului pentru consultări cu privire la defecțiunile mașinii, care a fost alimentată cu benzină de slabă calitate, iar la volan s-a aflat un șofer beat”, a spus deputatul.
Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Cornel Ciurea, a spus că un avantaj incontestabil al PaE este regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Moldovei și extinderea schimburilor comerciale ale producătorilor moldoveni pe direcția vestică.
„Până la un anumit moment, în cadrul Parteneriatului Estic, autoritățile ţării primeau granturi și împrumuturi pentru finanțarea a diferite proiecte. De asemenea, noi mizam de obţinerea statutului de candidat la aderarea la UE. Dar programul conținea o componentă politică clară. Anume această circumstanţă a închis definitiv piața rusă pentru agenții economici autohtoni. Și acesta este primul minus”, a spus el.
Al doilea dezavantaj el a numit caracterul asimetric al PaE.
„Pornind de la acest program, europenii practic nu mai au obligații față de Republica Moldova, pe când autoritățile republicii tocmai că le au. UE, de exemplu, a stabilit condiția de a renunţa la schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova de la proporțional la mixt, ceea ce a provocat nedumerirea autorităţilor și societăţii moldoveneşti. Renunţarea la schimbările în legislația electorală este o cerință politică. Aceasta încalcă caracterul suveran al statului Republica Moldova”, consideră analistul politic.
Publicat de:Владимир