1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. BNM PROGNOZEAZĂ PENTRU ANUL 2019 O RATĂ A INFLAŢIEI DE 5,1%, IAR PENTRU 2020 – DE 6,5%
16:30 - 16.05.2019
425
0 /5 Stars by
0
0

BNM PROGNOZEAZĂ PENTRU ANUL 2019 O RATĂ A INFLAŢIEI DE 5,1%, IAR PENTRU 2020 – DE 6,5%

BNM PROGNOZEAZĂ PENTRU ANUL 2019 O RATĂ A INFLAŢIEI DE 5,1%, IAR PENTRU 2020 – DE 6,5%
Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează pentru anul 2019 o rată a inflaţiei de 5,1%, iar pentru anul 2020 – de 6,5%. Potrivit reporterului agenției INFOTAG, noile date ale prognozei indicelui prețurilor de consum au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către guvernatorul BNM, Octavian Armaşu. „Tendința inflației se îndreaptă încet către ţinta urmărită de BNM a indicelui prețurilor de consum în țară, când inflația va fi de 5% plus-minus 1,5%”, a spus guvernatorul BNM, menționând că rata anuală a inflației se apropie de pragul de jos de 4,5%. Caracterizând motivele principale ale creşterii inflaţiei, Armaşu a s spus că indicele preţurilor creşte din cauza majorării preţurilor la produsele alimentare, care este o tendinţă mondială. În ceea ce privește impactul creșterii prețurilor la resursele energetice, acesta a fost nesemnificativ: creșterea preţurilor la produsele petroliere a influenţat majorarea inflației cu 0,3 puncte procentuale (p.p.), iar a tarifelor reglementate – cu 0,5 p.p. În 2018 şi în primul trimestru al anului 2019, prețurile au scăzut cu 2,9%. Guvernatorul BNM a spus că în perioada rece a anului, când pe piaţa valutară se atestă o cerere la valută, autoritatea de reglementare a efectuat vânzări de valută, iar odată cu încălzirea timpului, a început să cumpere valută. La 31 aprilie 2019, rezervele sale constituiau $2,905 mil. Octavian Armaşu a atras atenţia la creșterea semnificativă a nivelului de creditare, care creşte constant începând cu al patrulea trimestru al anului 2018. De exemplu, creșterea portofoliului de credite în primul trimestru al anului 2019 a atins nivelul de 12,9%. „În ceea ce privește creditele emise recent, volumul acestora în primul trimestru al anului 2019 a crescut cu 43,8%față de aceeași perioadă a anului 2018”, a spus el. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, guvernatorul BNM a numit suma creditelor returnate de la cele trei bănci lichidate, din care banii au fost scoşi în străinătate în anii 2014-2015. E vorba de 2,285 mlrd. lei din creditele acordate în regim de urgenţă de BNM celor trei bănci pentru menținerea lichidității. „Mijloacele returnate au fost obținute din achitarea creditelor de la aceste trei bănci, din vânzarea activelor, ar peste 100 mil. lei au fost returnate de cei care au fost implicați în furtului banilor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank”, a spus Armaşu.

Publicat de:Владимир
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее