1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. PREŞEDINTELE A SESIZAT CURTEA CONSTITUŢIONALĂ REFERITOR LA PROCEDURA ŞI DATA POSIBILEI DIZOLVĂRI A PARLAMENTULUI
13:30 - 22.05.2019
430
0 /5 Stars by
0
0

PREŞEDINTELE A SESIZAT CURTEA CONSTITUŢIONALĂ REFERITOR LA PROCEDURA ŞI DATA POSIBILEI DIZOLVĂRI A PARLAMENTULUI

PREŞEDINTELE A SESIZAT CURTEA CONSTITUŢIONALĂ REFERITOR LA PROCEDURA ŞI DATA POSIBILEI DIZOLVĂRI A PARLAMENTULUI
Preşedintele Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională referitor la procedura şi data posibilei dizolvări a Parlamentului. Despre aceasta el a declarat miercuri, în cadrul unui briefing. Potrivit agenţiei INFOTAG, sesizarea sa ţine de faptul că nu este clară data când începe numărarea celor 90 de zile ale noului Parlament – pe 9 martie, când mandatele noilor deputaţi au fost validate de Curtea Constituţională, sau pe 21 martie, când a avut loc prima şedinţă a Parlamentului. Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate fi dizolvat de către Preşedinte în cazul în care legislativul nu poate aproba Guvernul după ce Preşedintele a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru sau în cazul în care timp de trei luni nu a fost adoptată nicio lege. „În orice caz, au mai rămas vreo două săptămâni. În acest răstimp deputaţii trebuie să înceapă să lucreze, să formeze majoritatea parlamentară şi Guvernul”, a subliniat Dodon. Şeful statului a menţionat că „oamenii au obosit să aştepte când deputaţii se vor apuca de lucru”. „Toţi s-au săturat de acest egoism politic şi de ambiţii excesive. Oamenii aşteaptă ca deputaţii să înceapă să lucreze. Ei au un salariu de 10 ori mai mare decât pensia medie pe ţară! Medie! Lăsaţi aceste ambiţii prosteşti! Sau începeţi să lucraţi, sau recunoaşteţi că nu sunteţi capabili să vă înţelegeţi şi mergeţi în alegeri anticipate!”, a declarat Dodon, adresându-se deputaţilor. El a criticat blocul politic ACUM, care i-a invitat în ajun pe socialişti să desfăşoare o şedinţă specială a Parlamentului contrar prevederilor Regulamentului Parlamentului. Deputaţii de dreapta au propus socialiştilor să vină la şedinţa Parlamentului pe 21 mai pentru a alege conducerea şi organele de lucru ale noului Parlament. Socialiştii au refuzat iarăşi să participe la şedinţă, declarând că aceasta nu poate fi desfăşurată fără formarea unei coaliţii oficiale şi fără alegerea conducerii Parlamentului. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că Președintele nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Curtea a explicat şi prevederile articolului 85 (alin.2) al Constituţiei RM, potrivit căruia „Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”. Astfel, conform hotărârii Curţii, actualul Parlament al Republicii Moldova poate fi dizolvat de către Președinte înainte de începerea procedurii de formare a Guvernului, deoarece partidele care au intrat în Parlament nu pot ajunge la un acord asupra formării majorității parlamentare și aprobării Guvernului.

Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее