BANCA NAŢIONALĂ A ELABORAT PROIECTUL UNUI REGULAMENT, CONCEPUT SĂ REDUCĂ TARIFUL ÎN SISTEMUL M-PAY PÂNĂ LA 0,5%
Banca Națională a Moldovei (BNM) a elaborat proiectul unui regulament care are drept scop reducerea semnificativă a tarifului la plăți în sistemul de plăți electronice M-PAY. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a anunţat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, miercuri, la o întâlnire cu membrii Clubului Presei Economice.
„Banca Națională îşi doreşte ca acest document să fie pe larg mediatizat și să fie discutat public. Acest lucru ne va permite să luăm o decizie optimă, care va ţine seama la maximum de opiniile tuturor părților interesate”, a remarcat Armaşu.
Guvernatorul BNM a menționat că tariful aplicat în prezent este relativ înalt din cauza că volumul plăților electronice efectuate de cetățenii Republicii Moldova este mic, ceea ce nu întotdeauna permite justificarea investițiilor în această direcție.
„Dar, pe de altă parte, plățile electronice nu cresc în volumele pe care ne-ar plăcea să le vedem, inclusiv din cauza tarifului înalt”, a spus bancherul, menţionând că BNM intenționează să obţină în acest sens reducerea tarifelor la plățile electronice, precum şi la plățile efectuate cu cardurile bancare.
Potrivit lui Armaşu, BNM consideră că tariful pentru plățile în sistemul M-PAY nu ar trebui să depășească 0,5%.
„În primul rând, intenționăm să creștem simţitor volumul plăților populației”, a declarat guvernatorul BNM, care a solicitat presei economice să mediatizeze plățile electronice în țară, astfel încât să scadă volumul de utilizare a numerarului de către populație.
Viceguvernatorul BNM, Aureliu Cincilei, a declarat că noile decizii ale autorității de reglementare în acest sens vor încuraja plățile electronice fără numerar, în special achiziționarea de bunuri și servicii prin Internet. El a subliniat că atunci când în Moldova abia a apărut posibilitatea achizițiilor prin Internet, tariful constituia 10% din costul lor.
„În prezent, tariful a scăzut considerabil și constituie în medie 2,5%. Totuși, aceasta depășește cu mult tarifele similare în țările Uniunii Europene, unde indicele nu depășește 0,3%”, a menționat banchetul.
Publicat de:Владимир