EXPERT-GRUP: INSTABILITATEA POLITICĂ AR PUTEA SUBMINA CREȘTEREA ECONOMICĂ
Instabilitatea politică poate deveni un factor de risc major pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. De această părere sunt economiștii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care joi au prezentat o nouă ediție a publicației trimestriale „Realitatea Economică”.
Potrivit agenției INFOTAG, economiștii sunt de părere că deși mulți indicatori economici monitorizați prezintă anumite evoluții pozitive, efectele adverse ale politicilor expansioniste promovate de Guvern în context electoral, precum și înrăutățirea contextului extern, ar putea submina creșterea economică din cea de-a doua jumătate a anului 2019, precum și pe cea din anul 2020.
„Pentru a face față acestor provocări, avem nevoie de politici economice și fiscale responsabile, menite să stimuleze inițiativa privată, atragă investiții străine, să deblocheze asistența externă și să stabilizeze sistemul de finanțe publice”, a menționat director executiv „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.
Experții mai constată că pe lângă presiunile inflaționiste, politicile expansioniste ale Guvernului vor determina creșterea deficitului bugetar – evoluție vizibilă, deja, în primul trimestru al acestui an.
Potrivit „Expert-Grup”, perpetuarea instabilității politice constituie un alt factor de risc pentru creșterea economică. Cauza ține de suspendarea multor proiecte investiționale private și ale partenerilor de dezvoltare, până la formarea noului Guvern, precum și de amânarea reformelor și măsurilor de stabilizare economică necesare în perioada post-electorală.
Pe lângă principalele evoluții ale sectoarelor economice din ultimul trimestru, ediția din mai a „Realității Economice” a mai analizat și calitatea politicilor și inițiativelor lansate de autorități. Experții au comentat și ultimele evenimente care au fost intens discutate în spațiul public cum sunt creșterea presiunilor inflaționiste, deprecierea monedei naționale și creșterea vizibilă a prețurilor la cartofi și carburanți.
„Creșterea cheltuielilor bugetare în perioada electorală, deficitul înalt al balanței comerciale și scăderea remitențelor începând cu vara anului trecut au condiționat deprecierea leului moldovenesc. Această depreciere, amplificată și de recolta redusă a mai multor culturi agricole din anul 2018 vor determina o creștere generală a prețurilor spre sfârșitul anului 2019, astfel că inflația ar putea crește până la nivelul de 8-9%”, susține director de program la „Expert-Grup” Alexandru Fală.
Publicat de:Любитель Юрий