COALIȚIA „VOCEA ROMILOR”: DOAR ÎN MUNICIPIU CHIȘINĂU EXISTĂ 5 MII COPII ROMI NEȘCOLARIZAȚI
În prezent, doar în municipiu Chișinău există 5 mii de copii romi neșcolarizați. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta au declarat, sâmbătă, reprezentanții Coaliției „Vocea Romilor” în cadrul unui Flashmob cu genericul: „Eu tot vreau să învăț”, desfășurat în scuarul Europei din Chișinău.
Acțiunea a fost realizată în cadrul proiectului „Pas cu pas găsim soluții pentru Romii din Republica Moldova – Coaliția Vocea Romilor”, cu sprijinul financiar oferit de Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Potrivit organizatorilor, flashmob-ul are drept scop eliminarea momentelor negative din sistemul educațional care țin de discriminarea etniei rome.
„Prin această acțiune ne propunem să aducem aminte instituțiilor responsabile despre Hotărârea Nr. 734 din 09.06.2016 cu privire la aprobarea Planului de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă din R. Moldova pe anii 2016-2020. Această Hotărâre de Guvern a fost adoptată în urma Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Astfel, îmbunătățirea situației romilor este una dintre cerințele Acordului”, a spus secretarul Coaliției „Vocea Romilor”, Marin Alla.
Potrivit lui, indiferent de culoare rasă, religie - copii au aceleași drepturi.
„Nu întâmplător am organizat acest flashmob de Ziua internațională a copilului. Credem că toți copii au aceleași drepturi, în special, dreptul la studii. Dorim să schimbăm atitudinea față de copiii și etnia romă și să demonstrăm că și ei vor să învețe. Ne dorim să-i integrăm armonios în societate”, a spus Alla.
Președinta Asociației Femeilor Rome din România, membra secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, Elena Sîrbu, în cadrul evenimentului a menționat că „cu părere de rău Hotărârea de Guvern Nr. 734 rămâne doar scrisă pe hârtie”.
„Datele interne ale organizațiilor rome arată că în Chișinău sunt 5 mii copii neșcolarizați. Totodată, aceștia nu sunt nici documentați. În municipiu Chișinău, nu este instituită funcția de mediator comunitar, respectiv, nu are cine să se ocupe de problematica romilor. Noi vrem să fim auziți! Se duc negocieri cu autoritățile, însă acestea se limitează la rapoarte și dări de seamă. Măsuri concrete nu sunt implementate”, a spus ea.
Întrebată cine este vinovat de situația creată reprezentata romilor a declarat că „este un băț cu două capete”.
„Pe de o parte, comunitatea romă nu este destul de abilitată și școlarizată ca să-și cunoască și să-și ceară drepturile. Iar, pe de altă parte, autoritățile transmit responsabilitatea de la unul la celălalt și nu se implică în rezolvarea problemei comunităților romilor”, a spus ea.
Reprezentanții Coaliției „Vocea Romilor” au atras atenția nu doar asupra lipsei educației, ci și asupra calității acesteia.
„În localitățile unde există mediatori, problema școlarizării copiilor romi s-a remediat în proporție de 70%. Totodată, să nu uităm și de calitatea educației. Copii romi sunt plasați în ultimile banci, nu sunt imlicați în activităși școlare, precum și extrașcolare. Astfel, unii dintre ei absolvesc gimnaziu doar cu un document ce confirmă prezență la studii, ci nu cu un certificat de studii gimnaziale”, a declarat Elena Sîrbu.
Potrivit ei, comunitatea romă este una dintre cele mai vulnerabile etnii nu doar din R. Moldova, ci și la nivel european.
„Populația de etnie romă continuă să fie discriminată, atunci când vine vorba de angajarea în câmpul muncii, acces la educație sau asistență socială. Din acest motiv, noi suntem cei care promovăm egalitatea și nondiscriminarea. Cele mai prioritare domenii pe care ne axăm este educația, sănătatea, angajarea în câmpul muncii, dar și instituirea funcției de mediator comunitar, care va rămâne un pod de legătură între autoritățile locale și comunitatea romă”, a spus membra secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”.
Elena Sîrbu a îndemnat autoritățile, precum și mass-media, care este un instrument principal în educația societății, să se implice mai activ în problematica populaţiei de etnie romă.
INFOTAG precizează: Coaliției „Vocea Romilor”, ce a fost creată în 2016 și în prezent întrunește 35 de organizații care sunt în toată țara, inclusiv Găgăuzia și regiunea transnistreană. Scopul coaliției este de a facilita comunicarea dintre instituțiile de stat și comunitatea romilor și se ocupă de incluziunea persoanelor de etnie romă în societate.
Publicat de:Любитель Юрий