COMISARUL EUROPEAN JOHANNES HAHN CONSIDERĂ CĂ TREI PARTIDE POT PARTICIPA LA CREAREA COALIŢIEI DE GUVERNARE ŞI A GUVERNULUI
Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, consideră că Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat și blocul ACUM pot participa la formarea coaliției de guvernământ și a Guvernului. Potrivit corespondentului agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat la aeroportul Chișinău, luni, după vizita care a durat câteva ore.
El a spus că în timpul vizitei s-a întâlnit cu liderii celor trei formaţiuni parlamentare – Partidul Democrat, blocul ACUM și Partidul Socialiştilor, precum și cu premierul Pavel Filip și Președintele Igor Dodon.
„Niciunul dintre cele trei partide nu ar trebui să fie exclus din procesul negocierilor și ar putea deveni parte a unei noi coaliții și a Guvernului. UE are o atitudine specifică doar faţă de Partidul Şor, dar, din câte cunosc, acesta nu participă la nici un fel de dialoguri privind formarea noilor structuri de guvernare. Prin urmare, am invitat actorii-cheie să-şi unească eforturile pentru a începe să lucreze pentru binele cetățenilor”, a declarat Comisarul European.
El a subliniat că, în condițiile democrației și situației actuale din Moldova, „niciun partid nu poate conta pe obţinerea majorității în Parlament și nu va guverna de sine stătător”.
„Pentru democrație, este firesc să fie formată o coaliție, iar pentru o coaliție este normal ca partidele care fac parte din ea să facă unele concesii”, a spus Hahn.
El a confirmat că a venit în Republica Moldova cu scopul de a „clarifica situația privind evoluţia procesului de negocieri privind formarea Guvernului”. Potrivit lui, „timp de trei luni după alegeri, partidele aşa şi nu au făcut progrese semnificative în această direcție”, dar în ultimele zile au existat unele mișcări.
„Există riscul ca Parlamentul să fie dizolvat în curând, iar acest lucru este surprinzător, în contextul pluralismului politic, căci niciun partid nu a reușit să obțină sprijinul majorității. UE nu poate insista sau determina partidele să ia decizii. Dar UE este interesat ca politicienii din Moldova să-şi unească eforturile și să formeze o majoritate de guvernare și Guvernul”, a spus Comisarul European.
El a remarcat că, în cazul alegerilor anticipate, „partidele vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru posibilele riscuri pentru Moldova”.
„În acest caz, FMI îşi poate suspenda programul în Republica Moldova, iar UE, la fel, nu va putea susţine republica. Aceasta va fi o lovitură serioasă pentru Moldova”, a spus Hahn.
El este convins că, după dialogul cu reprezentanții partidelor, găsirea unei soluții la problema formării noului Guvern „nu va fi complicată şi aceasta depinde doar de voința politică, de curajul și responsabilitatea politicienilor moldoveni”.
Comentând posibila alianță PDM-PSRM, Hahn a menționat că „pentru UE este important să vadă în Moldova stabilitate, dezvoltare și o situaţie pașnică”.
„Indiferent de cum va fi noul Guvern, acțiunile sale vor fi evaluate după fapte, după măsuri concrete, după pașii către democrație, dezvoltare economică, respectarea principiilor statului de drept și ataşamentul de a îndeplini angajamentele din Acordul de Asociere”, a menționat politicianul.
El a subliniat în mod special că Uniunea Europeană nu intervine în niciun fel în procesul de creare a noii guvernări a Moldovei.
„Uniunea Europeană nu intervine în procesul de negocieri și în crearea coaliției. Poate că există astfel de încercări din partea cuiva, dar noi categoric nu vom impune nimic. Posibil că putem contribui la negocieri pentru a crea o coaliție solidă și un Guvern stabil, dar nu vom interveni în acest lucru”, a subliniat Johannes Hahn.
Publicat de:Любитель Юрий