GUVERNUL ÎN EXERCIŢIU CONDUS DE PAVEL FILIP A APROBAT DOUĂ HOTĂRÂRI CARE AR TREBUI SĂ FIE PE PLACUL SUA
Guvernul în exerciţiu condus de Pavel Filip a aprobat două hotărâri care ar trebui să fie pe placul SUA. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, cabinetul de miniştri a decis să transfere sediul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel din Tel Aviv în Ierusalim, precum şi să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului fostului stadion republican pentru construcția Ambasadei SUA în RM. Şedinţa Guvernului a avut loc marţi seara cu uşile închise, deşi, tradiţional, şedinţele se desfăşoară în zilele de miercuri.
Potrivit agenţiei INFOTAG, în comunicat se menţionează că deciziile au fost aprobate, dar nu este indicat când şi cum vor fi realizate. Potrivit comunicatului, „ambele proiecte sunt angajamente asumate de Guvernul Republicii Moldova și s-a dorit ca acestea să nu fie blocate pe termen lung din cauza crizei politice din țară”.
„Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele (Partidul Socialiştilor – „I.”) care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care le-am făcut anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, îl citează serviciul de presă pe premierul în exerciţiu Pavel Filip.
Hotărârea de guvern prin care pe locul fostului stadion republican va fi construit un nou complex de clădiri ale Ambasadei SUA la Chișinău a fost aprobată pe 18 iulie 2018. Prin hotărârea sa, Guvern a autorizat demolarea completă a stadionului republican și vânzarea terenului pentru construirea noii clădiri a Ambasadei SUA. Suprafața totală a terenului este de 5,18 hectare, în centrul Chișinăului. Guvernul trebuie să determine preţul vânzării terenului, precum și să negocieze și să întocmească contractul de vânzare-cumpărare bunului imobil. Anul trecut se presupunea că suma tranzacției ar putea ajunge la 15-20 milioane de dolari.
Fostul stadion republican a fost construit în 1952, având o capacitate de 20 mii de locuri. Construcţiile sportive din interiorul stadionului au fost demolate încă în 2007. În ultimii 12 ani, stadionul, din care au rămas doar pereţii exteriori şi arca centrală, a fost lăsat în paragină, nimic nu s-a construit.
Potrivit analiștilor, Guvernul a făcut acest pas pentru a fi pe placul Statelor Unite, care pot juca un rol important în depășirea crizei politice din republică. Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat deja sprijinul pentru noul Parlament și Guvern condus de Maia Sandu. Însă ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, se află deja de o săptămână la Washington. Se presupune că va reveni la Chișinău miercuri și se va întâlni cu liderii principalelor forțe politice.
Publicat de:Владимир