PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE, MIHAI POALELUNGI, ȘI-A DAT DEMISIA
Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a anunțat joi demisia. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un scurt comunicat pe pagina Curţii.
Preşedintele Igor Dodon a salutat decizia judecătorului, îndemnându-i şi pe ceilalţi membri ai Curţii „sa ia exemplu de la fostul președinte”. El a făcut aluzia că demisia lor oricum va avea loc, dar acum au şansa să o facă de bunăvoie.
Deputatul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a menţionat pe reţelele sociale că „aşteaptă încă patru cereri, deoarece mandatul lui Aurel Băieşu a expirat, deci nu are de unde să demisioneze” (componenţa Curţii include şase membri, mandatul lui Băieşu a expirat încă în aprilie – „I.”).
Pe demisia actualei componenţe a Curții Constituționale insistă şi prim-ministrul Maia Sandu, îndemnând judecătorii „să-şi dea imediat demisia, dacă mai am un pic de respect faţă de Constituție”.
După cum a informat anterior INFOTAG, anume deciziile Curții Constituționale, adoptate în perioada 7-9 iunie (privind nelegitimitatea Parlamentului etc.) în baza sesizărilor deputatului Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, au marcat începutul unei crize politice în Moldova, care a durat o săptămână (8-14 iunie). În acest timp, în republică existau practic două guverne. Curtea Constituţională l-a suspendat tempora pe Preşedinte, iar fostul prim-ministru a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, care era funcțional, şi a stabilit alegeri anticipate. Acțiunile Curții au provocat critici nu numai în Moldova, ci și în comunitatea internaţională. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și-a exprimat „îngrijorarea profundă” și a spus că deciziile recente ale Curții Constituționale „sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept”. El s-a adresat la Comisia de la Veneția pentru a da un aviz deciziilor Curţii. Acesta va fi prezentat pe 20 iunie. Pe 15 iunie, Curtea Constituțională și-a anulat propriile decizii, în pofida formulării că acestea sunt „definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac”.
Publicat de:Любитель Юрий