1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. COMISIA DE LA VENEȚIA NU A CONSTATAT PREMISE MOTIVE PENTRU DIZOLVAREA PARLAMENTULUI MOLDOVEI
19:30 - 21.06.2019
513
0 /5 Stars by
0
0

COMISIA DE LA VENEȚIA NU A CONSTATAT PREMISE MOTIVE PENTRU DIZOLVAREA PARLAMENTULUI MOLDOVEI

COMISIA DE LA VENEȚIA NU A CONSTATAT PREMISE MOTIVE PENTRU DIZOLVAREA PARLAMENTULUI MOLDOVEI
Comisia de la Veneția Consiliului Europei, care a examinat vineri hotărârile Curţii Constituţionale (CC) a Moldovei din 7-9 iunie (privind nelegitimitatea activităţii Parlamentului, suspendarea temporară a Preşedintelui etc.), nu a constatat premise pentru dizolvarea Parlamentului Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un comunicat al Comisiei este menţionată „graba cu care au fost luate hotărârile CC (una-două zile), când nu au fost respectate drepturile procedurale ale Președinției și Parlamentului”. De asemenea, se menţionează că situația din țară la momentul respectiv nu sugera o situație de urgență, ci dimpotrivă, era nevoie de timp suplimentar pentru a oferi posibilitate de a soluționa criza prin formarea unui nou guvern”. Comisia, bazându-se pe Constituţie, menţionează că „procedura de dizolvare a Parlamentului poate fi iniţiată de Preşedinte ca măsură de ultimă instanță într-o situație specială în interesul țării. Totuși, dacă partidele care reprezintă majoritatea au ajuns la un acord de formare a unui guvern - așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova – dizolvarea Parlamentului ar putea fi considerată o încălcare a atribuțiilor constituționale ale Președintelui ca actor neutru”. Comisia de la Veneția susţine că „modul în care Curtea a calculat termenul de trei luni pentru formarea unui guvern este fără precedent”. Potrivit legislaţiei RM, „termenul limită a fost pe 9 iunie, iar luând în considerare că acesta a nimerit în zi de duminică, termenul ar fi trebuit extins până la 10 iunie”. Comisia menţionează că „învestirea Guvernului Maia Sandu la 8 iunie a întrunit termenul legal. „Există motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fundamentată pe Constituția Republicii Moldova”, susţin experții Comisiei de la Veneția. De asemenea, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale”, fapt care, la fel, nu corespunde practicii internaţionale. „Într-un stat guvernat de statul de drept, organele constituționale merită respect instituțional, dar este esențial să decidă în limitele parametrilor autorității și responsabilității lor. Dacă acest lucru nu este respectat, robustețea instituțiilor de stat poate fi subminată în mod grav și funcționarea democratică a instituțiilor statului este compromisă iremediabil”, se arată în avizul Comisiei de la Veneţia.

Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее