Prim-ministrul Maia Sandu a menționat că un grup de deputați va înregistra un proiect de lege care să desecretizeze informații de interes public pentru ca presa și cetățenii să afle cum au avut loc privatizările
Înainte de începerea ședinței propriu-zise de astăzi, Prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut Ministrului Economiei și Infrastructuri Vadim Brînzan, să inițieze o procedură de cercetare disciplinară a șefului titular al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ghenadie Sajin, actualmente președinte al raionului Ialoveni, pentru investigarea abuzurilor și încălcărilor comise în timpul deținerii funcției la Agenție.
Totodată, Premierul a anunțat că orice informație care vizează transmiterea patrimoniului public în proprietate privată, precum și transmiterea în concesiune, administrare fiduciară, transmiterea întreprinderilor de stat în proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și alte activități orientate spre diminuarea participării statului la administrarea proprietății publice, precum și a tuturor achizițiilor publice efectuate, cu excepția informațiilor din domeniul militar, relațiilor externe, cele care țin de securitatea statului și asigurarea ordinii de drept, va deveni informație de acces public. Un proiect de lege în acest sens urmează a fi înregistrat la Parlament. ,,Am descoperit foarte multe informații care țin de privatizări și tot felul de tranzacții care au implicat proprietatea publică și care au fost secretizate, respectiv, e foarte greu să încercăm să aflăm ce s-a întâmplat acolo. Această informație trebuie să fie accesibilă și nouă, și dvs., și mai ales publicului larg.”, a menționat Maia Sandu.
De asemenea, Prim-ministrul a reiterat necesitatea funcționării Autorității Naționale de Integritate (ANI), menționând că în instituția care trebuia să devină funcțională în 2017, au fost angajați doar 9 din cei 46 de inspectori necesari. Mai mult decât atât, unor angajați le-au fost reduse salariile cu 60%. ,,Noi ne dorim inspectori la ANI bine-plătiți, independenți, buni profesioniști, pentru că au de cercetat și investigat bunurile la foarte mulți funcționari publici, persoane cu demnitate publică, procurori, judecători și așa mai departe. Este și o condiție pentru sprijinul extern pe care-l avem, de aceea această autoritate trebuie să devină funcțională cât de curând posibil.”, a spus șefa Executivului.
Totodată, Prim-ministrul a menționat că, spre deosebire de ANI, în cazul altor funcționari salariile au crescut foarte mult, precizând, de exemplu, că salariul șefului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, este de 70 de mii de lei lunar. ,,Sunt surprinsă că există această unitate care trebuia să se ocupe de implementarea reformei. Guvernul precedent ne-a povestit de mai multe ori că această reformă s-a finalizat încă din 2017. Întrebarea mea este pentru ce se plătesc salarii de 70 mii de lei, în situația în care reforma s-a încheiat.”, a declarat Maia Sandu.
La debutul ședinței, Premierul a declarat că se lucrează și la un proiect de lege care ar desființa monopolul privind achizițiile publice prin care se contractează serviciile de pază, având în vedere că instituțiile statului sunt sub paza unor structuri dubioase. Toată documentația de achițizii publice pentru contractarea serviciilor de pază a fost făcută în așa fel, încât să existe doar 3 companii care să poată întruni condițiile pentru a presta servicii de pază instituțiilor de stat.