GUVERNUL PREGĂTEŞTE UN PLAN DE MĂSURI PENTRU SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR MEDIULUI DE AFACERI
În timpul apropiat, Executivul va prezenta un Plan de măsuri în care vor fi prioritizate cele mai stringente probleme ale mediului de afaceri din Moldova. Despre aceasta a anunţat prim-ministrul Maia Sandu vineri, la o întâlnire cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA) și ai Camerei de Comerț Americană (AmCham).
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, ea a menţionat că Planul va cuprinde o serie de acțiuni pentru următoarele luni, care vor contribui la eliminarea impedimentelor în activitatea businessului în Republica Moldova.
La întrevedere au fost discutate cele mai mari îngrijorări ale investitorilor și agenților economici din Republica Moldova, precum și măsurile necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
„Timp de mai mulți ani, în Republica Moldova au avut loc ilegalități de diferite proporții și fapte de evaziune fiscală. Vreau să ştiu ce trebuie să se schimbe, astfel încât să puteţi obține venituri în mod legal, să nu fiţi nevoiţi să căutați portiţe pentru a supraviețui, să nu ne minţim unii pe alţii. Vreau o relaţie sinceră. Vă promit respectul Guvernului faţă de oamenii de afaceri care activează în mod onest”, a spus premierul.
Potrivit ei, actualul Guvern dispune de voință politică pentru a îmbunătăți condițiile mediului de afaceri din țară, menționând că sectorul privat este cel care stă la baza creşterii standardelor de viaţă a cetăţenilor, prin crearea locurilor de muncă, dar și creșterea salariilor.
În cadrul discuției, reprezentanții mediului de afaceri au menționat că predictibilitatea, stabilitatea politică, dar și potențialul unei țări sunt premisele creării unui climat investițional atractiv.
În mod special, participanții la ședință au abordat problemele cu care se confruntă. Între acestea se numără: sistemul judiciar nefuncțional, cadrul legislativ defectuos al managementului deșeurilor, lipsa credibilității sectorului bancar, ineficiența sistemului educațional care nu asigură piața cu personal calificat, fenomenul migrației, birocrația, existența monopolurilor, lipsa procedurilor transparente privind controlul siguranței alimentelor, dar și lipsa deschiderii din partea autorităților locale și a funcționarilor publici.
Publicat de:Любитель Юрий