REPREZENTANTUL RUSIEI ÎN FORMATUL 5+2 PLEDEAZĂ PENTRU RELUAREA NEGOCIERILOR REGULATE
Reprezentantul Rusiei în problema transnistreană, Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev, pledează pentru reluarea negocierilor regulate în formatul „5+2”. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu acordat agenției ruse TASS.
El a reamintit că în documentele aprobate anterior de participanții este prevăzută desfăşurarea rundelor de negocieri la fiecare două luni, dar nu mai puțin de cinci întâlniri pe an. În special, un astfel de regulament a fost aprobat după reluarea negocierilor în 2011. Cu toate acestea, după doi ani, rundele de negocieri au început să aibă loc foarte rar – de 1-2 ori pe an. Aşa a fost în 2017 și în 2018, în ciuda progreselor înregistrate și semnării mai multor documente importante.
„Reuniunile trebuie să se desfăşoare și nu neapărat trebuie să se încheie cu semnarea unor documente cruciale. Reuniunile servesc, în primul rând, pentru monitorizarea îndeplinirii deciziilor luate și aprobate în acest format. În al doilea rând, de-a lungul anilor existenței sale, raţiunea colectivă a formatului „5+2” s-a manifestat în mod repetat drept una foarte pozitivă și a ajutat la evidențierea unor căi pentru a avansa în problemele reglementării transnistrene”, a subliniat Gubarev.
El a reamintit că „ultima întâlnire în formatul „5+2” a avut loc acum mai bine de un an la Roma și de atunci astfel de întâlniri nu au mai avut loc”.
„Sper că în septembrie în Slovacia va fi convocată o reuniune a formatului nostru și vom reveni treptat la o muncă normală, stabilă și ritmică, deoarece una sau două întâlniri pe an nu sunt suficiente”, consideră diplomatul rus.
La ultima reuniune în formatul „5+2” din mai 2018 de la Roma, părțile au convenit să soluționeze o serie de probleme vechi, inclusiv folosirea terenurilor de frontieră și funcționarea școlilor moldovenești din stânga Nistrului. De asemenea, Chișinăul a recunoscut diplomele de studii din Transnistria, a fost deschis un pod peste Nistru și a început procesul de legalizare a vehiculelor înmatriculate în regiunea transnistreană. Acest mecanism a fost lansat la 1 septembrie 2018.
În luna mai, la Chișinău și Tiraspol a venit reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini. Aceasta a fost singura sa vizită în Moldova anul acesta. Frattini se află în această funcţie doi ani la rând, deşi în 2019 președinția OSCE a trecut de la Italia la Slovacia. În 2018, el a declarat că nu vot avea loc „întâlniri de dragul întâlnirilor” – runda de negocieri trebuie convocată doar cu condiția încheierii unor acorduri preliminare precum că în cadrul reuniunii formatului „5+2” vor fi semnate documente concrete pentru soluţionarea problemelor existente.
În cadrul întrevederii cu Frattini, principalul negociator al Transnistriei, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, s-a plâns că, „din cauza situației politice din Moldova, negocierile privind reglementarea transnistreană au fost înghețate din nou”.
Publicat de:Аелекс Алекс