COMISIA PARLAMENTARĂ VA ANGAJA EXPERŢI PENTRU A EVALUA LEGALITATEA PRIVATIZĂRILOR
Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice (2013-2019) va angaja experţi care vor ajuta la lucrările comisiei. Anunţul a fost făcut de preşedintele comisiei, Igor Munteanu.
Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa comisiei, el a spus că membrii acesteia au decis să angajeze experți care va oferi consultanţă pentru a evalua contractele de privatizare/concesiune, precum și modul în care acestea au fost îndeplinite.
Potrivit lui, la ședință a fost aprobată şi lista întreprinderilor a căror privatizare/concesiune urmează să fie verificată în primul rând – „Tutun CTC”, Aeroportul Chișinău, Gările şi Stațiile Auto și compania aeriană „Air Moldova”. Acestea au fost selectate în baza criteriilor de importanţă, rezonanță, cota statului şi situația financiară.
Munteanu a subliniat că această comisie nu înlocuieşte organele de urmărire penală, având doar scopul de a facilita evaluarea legalității privatizării sau concesiunii, deoarece este nevoie de poziția politică a Parlamentului referitor la cazurile de rezonanță.
El a reamintit că comisia trebuie să prezinte peste 110 zile un raport complet privind privatizarea și concesionarea întreprinderilor importante.
Membrul comisiei, Vlad Batrîncea, a spus că în primul grup au fost selectate întreprinderi a căror privatizare/concesiune a provocat prejudicii intereselor statului și bugetului.
„Air Moldova a fost o companie profitabilă, dar autorii înstrăinării ei au pus în aplicare un plan criminal pentru aducerea treptată și artificială a companiei într-o situație financiară deplorabilă. Este vorba de cumpărarea bunurilor necesare la prețuri inadecvate, exorbitante. Aceeași tactică a fost și cu „Tutun-CTC”, dar acolo situația este și mai dramatică. Persoanele care au capturat țara au vândut compania pentru 160 de milioane de lei sau 8 milioane de euro, în ciuda faptului că prețul de piață al unei astfel de întreprinderi este de aproximativ 1 miliard de euro”, a spus el.
Potrivit deputatului, comisia a primit lista fostelor întreprinderi de stat, ale căror prețuri în 2009 erau mai mari decât în 2013-2014, când acestea au fost vândute.
Publicat de:Аелекс Алекс