CNPF A INIŢIAT PROCEDURA DE REMEDIERE FINANCIARĂ A COMPANIEI DE ASIGURĂRI „MOLDOVA-ASTROVAZ”
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a iniţiat procedura de remediere financiară a companiei de asigurări „Moldova-Astrovaz”. Potrivit agenţiei INFOTAG, autoritatea de reglementare a luat această decizie după efectuarea unui control tematic la companie la situația din 31 decembrie 2018, în cadrul căruia au fost depistate mai multe abateri și nereguli în formarea rezervelor tehnice de asigurare, inclusiv la eliberarea certificatelor de asigurare „Carte Verde”.
CNPF informează că începând cu 1 iulie, compania „Moldova-Astrovaz” SA are interdicția de a subscrie noi contracte de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă („Carte Verde”). De asemenea, compania are interdicția de a desfăşura activităţi investiţionale prin înstrăinarea activelor fără acordul prealabil al autorității de supraveghere.
„Începând cu luna aprilie, asigurătorul s-a aflat în procedură de redresare financiară, iar planul de redresare financiară nu s-a soldat cu rezultatul scontat (menținerea deficitului, majorarea cheltuielilor, inclusiv repartizarea dividendelor intermediare). Corespunzător celor consemnate, CNPF susține că managementul asigurătorului nu s-a conformat prescripțiilor cadrului normativ, iregularitățile fiind perpetue, nefiind asigurată stabilitatea financiară a companiei, prin urmare drepturile asiguraților fiind puse în pericol”, se arată într-un comunicat al CNPF.
Autoritatea de reglementare menționează că „Moldova-Astrovaz” rămâne responsabilă de onorarea tuturor obligațiilor contractuale asumate.
După cum a informat anterior INFOTAG, în primul trimestru al anului curent, activele „Moldova-Astrovaz” au constituit 53,4 mil. lei, primele de asigurări – 8,46 mil. lei, capitalul – 25 mil. lei. În această perioadă, compania a obţinut un profit de 1,66 mil. lei.
Din 2018, CNPF împreună cu Banca Mondială realizează proiectul foii de parcurs în materie de fortificare a capacităţilor asigurătorilor în preajma liberalizării tarifare şi implementării regulilor de supraveghere bazate pe riscuri, întăririi în acest sens a funcţiei de supraveghere în calitate de instrument pentru identificarea timpurie a dezechilibrelor financiare şi funcţionale la nivelul entităţilor licenţiate.
Strategia de dezvoltare stipulează alinierea sectorului supravegherii şi gestionării riscurilor la standardele regimului Solvency II, implicit, pregătirea pieţei pentru aplicarea acestui regim de solvabilitate. De asemenea, se prevede transpunerea Directivei europene privind distribuţia în asigurări, care implică trecerea de la conceptul de intermediere la conceptul de distribuţie în asigurări.
Publicat de:Аелекс Алекс