Maia Sandu a solicitat să fie efectuată revizia financiară și tehnică în cadrul proiectului Arena Națională Chișinău
În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Premierul Maia Sandu a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să facă un demers către Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru a efectua o revizie financiară și tehnică în cadrul proiectului Arena Națională Chișinău, iar ulterior, organele de drept vor investiga persoanele care au fost implicate în realizarea acestui proiect. Premierul a anunțat că în urma analizelor efectuate, modalitatea privind estimarea costurilor proiectului nu este clară.
,,Acest proiect a fost gândit ca o schemă care într-un final să ducă la preluarea de către anumite grupuri de interese a bunului și a terenului care a fost alocat pentru acest proiect. Se creează impresia că suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect s-a luat din pod. Nu s-au găsit, cel puțin până acum, documente justificative pentru a clarifica cum s-a ajuns la această sumă. Pe parcurs s-au mai schimbat lucrurile și acum costul acestui proiect este de 44,5 milioane de euro. Riscurile evident sunt, în acest caz, ca costul real să fie mai mic decât ceea ce cheltuie statul pentru acest proiect”, a precizat Prim-ministrul.
De asemenea, Premierul a menționat că terenul alocat pentru Arena Națională constituie 69,2 hectare, în situația în care construcția dată a ocupat doar 10 hectare. Maia Sandu a declarat că doar de la neincluderea în proiect a costurilor de schimbare a destinației terenului, din teren agricol în teren pentru construcții, statul a pierdut 90 de milioane de lei. Totodată, Maia Sandu a adăugat că există semne de întrebare privind sincronizarea operațiunilor de semnare a contractului și publicarea în monitorul oficial a legii care a permis semnarea acestui contract. În context, prin această lege s-a stabilit că obiectul, Arena Națională, poate fi preluat de partenerul privat în contul datoriilor. De asemenea, conform contractului, termenul de garanție al Arenei este de doar un an de zile.
În cadrul ședinței, Maia Sandu a mai menționat că între anii 2015-2019, valoarea mărfurilor importate de către entitățile duty-free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar 75% din volumul mărfurilor vândute sunt introduse în mod ilicit pe teritoriul Republicii Moldova. Premierul a anunțat că documentul privind evaziunile fiscale, ilegalitățile și abuzurile depistate în activitatea magazinelor duty-free va fi făcut public.
În același timp, Maia Sandu a reiterat faptul că angajații din sectorul public care vor încerca să abuzeze de banul public vor fi sancționați.