EUROCOMISARUL JOHANNES HAHN: RELUAREA SUPORTULUI BUGETAR ESTE UN SEMNAL CLAR DE SUSŢINERE A MOLDOVEI ŞI A POPORULUI EI
Reluarea suportului bugetar pentru RM de către Uniunea European este un semnal clar de susţinere a Moldovei şi a poporului ei, susţine Comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de agenţia INFOTAG, Comisia a transferat 14,54 mil. euro pentru a sprijini implementarea Acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător RM-UE (DCFTA), pentru a finanța instruirea profesională și pentru a contribui la punerea în aplicare a planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.
„Este o apreciere înaltă a măsurilor deja întreprinse și o încurajare a autorităților de a continua în același spirit, în special în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a democrației, precum și combaterea corupției”, a spus comisarul european, confirmând că UE „intenționează să sprijine și să însoțească Moldova pe calea reformelor”.
El a reamintit că reluarea finanțării țării s-a realizat după o pauză de aproape doi ani, cauzată de agravarea situației în domeniul statului de drept în Republica Moldova.
Potrivit Comisiei Europene, deciziile importante luate de noua conducere a țării „au permis UE să concluzioneze că au fost create condiții pentru reluarea suportului bugetar pentru Republica Moldova”.
Printre iniţiativele pozitive ale Guvernului sunt remarcate, în special, angajamentul ferm de a realiza agenda de reforme în conformitate cu Acordul de Asociere UE-Moldova, în special în lupta împotriva corupției; intenția noului Parlament de a anula sistemul electoral mixt în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția; crearea unei comisii de anchetă privind frauda bancară din 2014 și adoptarea unui şir de decizii privind depolitizarea instituțiilor statului și combaterea corupției; stabilirea datei alegerilor locale pentru 20 octombrie și angajamentul de a le desfășura într-un mod fiabil, transparent și incluziv.
De asemenea, Comisia Europeană a aprobat reluarea relațiilor Moldovei cu FMI, care a recunoscut progresul autorităților în consolidarea politicilor macroeconomice, subliniind necesitatea de a menține ritmul reformelor și de a întreprinde măsuri decisive în lupta împotriva corupției.