SINDICATELE SUNT ÎNGRIJORATE ÎN PRIVINŢA INTENŢIEI MINISTERULUI FINANŢELOR DE A ANULA FACILITĂȚILE LA UTILIZAREA TICHETELOR DE MASĂ
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se declară îngrijorată de intenţia Ministerului Finanţelor de a anula facilitățile la utilizarea tichetelor de masă, considerând că aceasta „va avea un impact profund negativ asupra situației sociale a salariaților”.
Într-o declaraţie a CNSM, citată de agenţia INFOTAG, se menţionează că „acordarea tichetelor de masă nu înseamnă evaziuni fiscale, ci dimpotrivă, înseamnă oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca salarii în plic”.
„Tichetele de masă au devenit un important instrument, fezabil din punct de vedere financiar, pentru atragerea, motivarea și fidelizarea salariaților, în special în industriile labour-intensive gen automotive, textile, comunicații. O majorare a salariului ar fi scumpit cu mult mai mult costul forței de muncă și ar fi transformat Republica Moldova într-o destinație mai puțin atractivă pentru astfel de industrii”, consideră sindicatele.
CNSM şi-a exprimat indignarea că o problemă atât de importantă pentru peste 50 mii de salariați, care deja se folosesc de tichetele de masă și apreciază foarte pozitiv acest lucru, nu a fost discutată cu ei, așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social – în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective de comun cu Patronatele și Sindicatele.
În acest context, Confederaţia solicită să fie convocată cât mai rapid ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și a comisiilor respective la nivel de ramură pentru a examina problema în cauză. De asemenea, CNSM cere oficial Ministerului Finanțelor „să prezinte probele ce țin de tichetele de masă precum că acestea nu sunt bune pentru folosirea în Republica Moldova, precum și argumentele FMI”.
După cum a informat anterior INFOTAG, legea privind tichetele de masă a fost adoptată în 2017. Aceasta oferă angajatorului dreptul de a acorda angajaţilor tichete de masă în sumă de 45 lei pe zi, bani care nu sunt impozitaţi.
Noul ministrul al Finanţelor, Natalia Gavriliță, a declarat în ajun că tichetele de masă vor fi anulate, deoarece „nu sunt orientate spre cetățeni şi vin să crească salariul angajatului fără ca să fie plătite impozite, asigurarea medicală și socială”.