Guvernul a decis alocarea mijloacelor financiare pentru sinistrații din Otaci, numirea lui Trombițki Ilia în comisia părții moldovenești de protecție a fluviului Nistru și a aprobat alte proiecte importante în cadrul Ședinței de Guvern din 26 iulie 2019
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul ședinței de azi, alocarea mijloacelor financiare din Fondul de rezervă al Guvernului pentru despăgubirea persoanelor rămase fără locuinţă din oraşul Otaci. Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca Consiliului local al orașului Otaci, raionul Ocnița, mijloace financiare în sumă de 8 823 179,3 lei, după cum urmează: 6 765 587 lei pentru despăgubirea valorii locuințelor distruse ale sinistraților care au avut de suferit în urma prăbușirii blocului locativ nr. 2 din orașul Otaci, precum şi 2 057 592,3 lei pentru prejudiciul material cauzat de pierderea bunurilor materiale.
Cabinetul de miniştri a dat aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu privire la patenta de întreprinzător. Potrivit proiectului, se permite activarea agenţilor economici în baza patentei până în data de 31 decembrie 2022 pentru titularii de patentă care, la data de 31 decembrie 2019, vor deține patente pentru activitățile respective. Totodată, Guvernul își propune efectuarea amendamentelor ce vor contribui la simplificarea regimului fiscal al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), diminuând astfel povara administrativă. „Pe de o parte, sunt oamenii cu venituri mici care vor să continue această activitate. Pe de altă parte, sunt anumiți actori care spun că aceasta este o modalitate de evaziune fiscală și noi trebuie să găsim o soluție potrivită. Trebuie să întreprindem măsurile despre care ați vorbit dvs, domnule ministru, ca să ne asigurăm că nimeni nu profită de acest mecanism din cei care trebuie să plătească impozite și că nu se comit abuzuri.”
Totodată, Cabinetul de miniștri a aprobat componența nominală a părții moldovenești a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru. Astfel, director executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-TIRAS” a fost numit Trombițki Ilia. ,,Compentențele profesionale ale acestuia sunt recunoscute atât la nivel național, cât și internațional. Activitatea Comisiei părții moldovenești privind utilizarea durabilă și protecția fluviului Nistru este determinată de necesitatea asigurării securității ecologice a bazinului râului Nistru și neadmiterea influenței negative asupra mediului înconjurător, precum și utilizarea durabilă și echitabilă a acestor resurse acvatice.” a declarat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, semnarea Addendumului (modificarea contractului) la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, privind Facilitatea pentru cooperare tehnică 2016. Modificările vin în urma solicitării Comisiei Europene de a extinde perioada operaţională de implementare de la 21.07.2022 până la 21.07.2025. Solicitarea extinderii reiese din faptul că proiectele de asistenţă tehnică au fost contractate cu întârziere de către Delegaţia Uniunii Europene.
Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a aprobat modificarea proiectului de lege cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. Aceasta are drept scop eliminarea unor lacune din Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală care țin de transparență, accesul la informație, achiziții și limitarea conflictelor de interese. Proiectul include următoarele prevederi: 1. Se impune obligativitatea auditului extern pentru toate ÎS și ÎM. 2. Se impune obligativitatea pentru ÎS și ÎM să efectueze achizițiile prin intermediul sistemului de achiziții publice. 3. Abordarea mai drastică a conflictelor de interese. 4. Se impun cerințe adiționale de raportare a politicii de salarizare.