PREŞEDINTE: S-AU CREAT PREMISE FAVORABILE PENTRU GĂSIREA UNEI SOLUŢII LA PROBLEMA TRANSNISTREANĂ
La momentul actual s-au creat premise favorabile pentru găsirea în comun a unei soluții politice la problema transnistreană, a declarat Președintele Igor Dodon.
Potrivit agenției INFOTAG, luni, la ceremonia de marcare a celei de-a 25-a aniversări a Constituției RM, el a menţionat că „Legea Supremă stipulează principiul neutralității permanente a țării, a cărui respectare strictă este o condiție fundamentală pentru rezolvarea problemei transnistrene și reintegrarea țării”.
„Având în vedere consensul intern al forțelor politice reprezentate în guvernul țării, precum și sprijinul acordat majorității parlamentare de către partenerii noștri din Occident, din Rusia și alte forțe externe, consider că acum se formează cea mai favorabilă situație pentru găsirea în comun a unei soluții politice la această problemă”, a spus Dodon.
Potrivit lui, „trebuie depuse toate eforturile pentru a obține o soluție reciproc acceptabilă, care să aducă pe pământul Moldovei pace îndelungată și condiții pentru dezvoltarea economică și socială a celor două maluri ale Nistrului”.
„Depășirea acestei probleme ar putea fi un succes diplomatic pentru partenerii noştri externi implicați în formatul de negocieri „5+2”. În același timp, este necesar să continuăm implementarea proiectelor comune cu raioanele din stânga țării pentru a rezolva problemele sociale ale locuitorilor din Transnistria”, a menționat șeful statului.
Referindu-se la problemele demografice ale Moldovei, el a spus că „depopularea țării și problema demografică constituie riscul existențial major”.
„Dacă vom tot continua să investim resurse enorme, bani publici, în creșterea și educarea unor generații care devin capital intelectual și brațe de muncă pentru economiile străine, riscăm să dispărem ca neam”, a subliniat Preşedintele.
În acest context, el a spus că „intenționează să lanseze în zilele următoare un proces amplu de elaborare a unui plan național pentru soluţionarea problemei depopulării ţării”.
„Soluționarea problemei exodului populației ar constitui un imbold pentru dezvoltarea economică a țării, or principalul impediment în activitatea agenților economici este deja lipsa forței de muncă. Există dorință și posibilitate de a investi în economie, dar aceste intenții se lovesc de lipsa acută de cadre. Bogăția Patriei noastre sunt oamenii de diferite etnii și naționalități care trăiesc în pace și armonie pe acest pământ deja de secole și împreună cu moldovenii formează poporul Moldovei. Soluția problemelor cu care se confruntă societatea noastră este posibilă numai prin consolidarea ei, prin unirea eforturilor tuturor cetățenilor, indiferent de apartenenţa etnică a lor”, a evidenţiat șeful statului.