FOSTUL LIDER AL PDM, VLAD PLAHOTNIUC, ŞI-A DEPUS MANDATUL DE DEPUTAT
Oligarhul moldovean, fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, şi-a depus mandatul de deputat pe motiv că „Moldova a ajuns sub controlul Rusiei”. Despre aceasta el a scris marţi pe pagina sa de facebook, unde şi-a anunţat decizia de a renunţa la mandatul de deputat al Parlamentului RM.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că noua guvernare „a schimbat în mod abuziv din funcții un număr mare de funcționari, dar cel mai grav este că a înlocuit mulți profesioniști cu reprezentanți politici ai regimului PSRM-ACUM, fără concursuri transparente, fără meritocrație, doar pe baza apartenenței de partid”.
„Dar politizarea instituțiilor nu e cel mai grav lucru care s-a întâmplat în ultimele săptămâni, cel mai grav este modul în care Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului: SIS, Ministerul Apărării, Parlamentul (conducerea și cele mai importante comisii), iar foarte curând și Procuratura Generală, CNA, poate și alte instituții (el are în vedere faptul că la conducerea acestor instituţii au fost numiţi oameni din echipa Preşedintelui RM, Igor Dodon – „I.”)”, a scris Plahotniuc.
El consideră că „scopul acestor acţiuni este instalarea în Republica Moldova a unui regim prorus pe mulți ani de acum înainte, care va acționa la comanda unor forțe externe, în baza unor interese care nu au legătură cu binele moldovenilor”.
“Doar naivii cred că rușii participă acum în Moldova la “dezoligarhizare”, în realitate însă ei participă la preluarea instituțiilor vitale ale statului, iar abuzurile pe care le pregătesc vor indica cum va arăta viitorul “stat de drept” după modelul rusesc atât de bine cunoscut”, a subliniat Plahotniuc.
El a menţionat că a aşteptat ca „cei din blocul ACUM să se trezească din euforie și să oprească această capturare a statului de către Moscova, dar dimpotrivă, ei ajută acest proces, sunt captivi în continuare vechilor obsesii politice și în timpul acesta în spatele lor se instalează mecanisme de control abuziv al statului, ale căror efecte vor fi curând devastatoare și pentru ei”.
„În condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă, în condițiile în care ultimele trocuri politice care s-au făcut, indică preluarea de către ruși, prin partidul lor, a instituțiilor de drept și, în consecință, mă aștept la o degradare totală și pe termen lung a activității justiției, la abuzuri, la o justiție politizată și supusă intereselor personale ale unor grupări, care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova. În această situație, eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituție a statului și astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament”, a scris Plahotniuc.
El afirmă că instituțiile de drept sunt presate politic pentru a-l lipsi de imunitate.
„Ele nu au motiv legal pentru un astfel de demers, dar vor fi obligate prin abuzuri să o facă. Prin renunțarea la imunitate, odată cu demisia din funcția de deputat, doresc să opresc și aceste abuzuri și presiuni politice asupra instituțiilor de drept. Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele, dosare politice, judecăți false, zeci de urmăriri internaționale respinse de Interpol pe motiv de abuz politic etc. În actuala situație, în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru, nu-mi pot îndeplini nici obligațiile față de electoratul din Nisporeni, cei care au făcut mandatul meu cel mai reprezentativ în actualul Parlament după numărul de voturi. Nu ar fi corect față de ei să țin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că față de ei am o datorie pe viață pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o”, a scris Plahotniuc.
După cum a comunicat anterior agenția INFOTAG, în seara zilei de 14 iunie, imediat după ce Partidul Democrat a anunţat că se retrage în opoziţie, Plahotniuc și cei din anturajul său apropiat au părăsit Moldova. Imediat după aceea, el a declarat că trece în opoziție, dar „rămâne pe baricade și în curând se va întoarce în țară”. La sfârșitul lunii iunie, Plahotniuc și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PDM, dar nu a renunțat la mandatul său de deputat.
Comitetul de anchetă al MAI al Rusiei a expediat judecătoriei raionale Tveri o cerere privind eliberarea unui mandat de arestare preventivă în lipsă a lui Vlad Plahotniuc. Plahotniuc este vizat într-un dosar pe mai multe capete de acuzare, inclusiv „organizarea unei comunităţi criminale şi participarea la aceasta” şi „efectuarea operaţiunilor valutare pentru transferul mijloacelor băneşti în valută străină sau în valuta FR pe conturile nerezidenţilor cu folosirea documentelor false”. MAI al FR consideră că Plahotniuc este unul dintre liderii unei grupări criminale transfrontaliere, specializată în traficul de droguri din Africa de Nord în ţările CSI, inclusiv în Rusia.