PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN LECTURA A DOUA LEGEA PRIVIND REVENIREA LA SISTEMUL ELECTORAL PROPORŢIONAL
Parlamentul a adoptat în lectura a doua legea privind revenirea la sistemul proporţional la desfăşurarea alegerilor parlamentare. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, miercuri Parlamentul a adoptat legea care prevede anularea sistemului electoral mixt, introdus în iulie 2017.
Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menţionat că legea va fi adoptată în a treia lectură, finală, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, care va avea loc în august. Deputații au decis că mai au nevoie de timp pentru a discuta din nou în detalii toate modificările propuse la lege.
Pe lângă revenirea la desfăşurarea alegerilor parlamentare doar pe listele de partid, legea prevede o serie de alte modificări pentru îmbunătățirea sistemului proporțional care a existat până în 2017.
În special, din Codul electoral vor fi excluse articolele referitoare la prezentarea obligatorie a certificatului de integritate. În schimb, candidații la funcţia de deputat vor semna o declarație pe proprie răspundere referitor la lipsa conflictului de interese și interdicții de a ocupa funcții publice. De asemenea, vor fi anulate prevederile adoptate în noiembrie anul trecut cu privire la anularea zilei tăcerii înainte de alegeri, interdicția de a face agitaţie în ziua alegerilor. Totodată, alegerile locale programate pentru 20 octombrie vor avea loc fără a ține cont de modificările adoptate acum.
Noile prevederi ale Codului electoral prevăd că cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate vor putea vota și în baza pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, precum și în baza buletinelor de identitate valabile și a livretului militar. Aceasta se referă la alegerile parlamentare și prezidențiale, precum și la referendumurile republicane.
De asemenea, pragul pentru accederea partidelor în parlament va fi diminuat de la 6% la 5%, iar pentru blocurile electorale – de la 8% la 7%.
Codul electoral va include o clauză specială privind egalitatea de gen. Conform acestor prevederi, toate partidele vor fi obligate să includă pe lista candidaților cel puțin patru femei la fiecare zece candidați.
Referitor la finanțarea campaniilor electorale, deputații au aprobat ca plafoanele donațiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. În cazul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, acest plafon nu va depăși 3 salarii medii lunare pe economie. O persoană fizică va putea face donații în numerar în sumă de până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.
După cum a informat anterior INFOTAG, sistemul electoral mixt a fost adoptat de Parlamentul Republicii Moldova în iulie 2017 prin voturile deputaților din Partidul Democrat, Partidul Poporului European și Partidul Socialiştilor. Modificările au fost puternic criticate atât de societatea civilă și de opoziție, cât și de partenerii de dezvoltare și instituțiile internaționale, în special de Comisia de la Veneția.