PARLAMENTUL A INSTITUIT MORATORIU ASUPRA ACORDĂRII CETĂȚENIEI REPUBLICII MOLDOVA PRIN INVESTIȚIE
Parlamentul a instituit moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată miercuri cu voturile deputaţilor din coaliţia de guvernământ.
Potrivit prevederilor, se instituie moratoriu pentru o perioadă de patru luni asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Moratoriul poate fi prelungit pentru o perioadă de cel mult două luni.
Prezentând proiectul de lege, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a spus că „aplicarea legii conține riscuri” care trebuie analizate pentru a lua o decizie corectă.
El a menționat că fostul Guvern a încheiat deja contracte cu companii străine, care au început să recepţioneze documente și să primească bani pentru serviciile prestate – acordarea cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor.
„În această perioadă, a fost acordate două cetățenii. Este vorba de cetățeni ai Canadei și Indiei, care au efectuat investiţii în tehnologia informației. Au fost recepţionate documentele a încă 34 de solicitanți. În majoritatea cazurilor, aceștia sunt cetățeni ai ţărilor din Asia și Orientul Mijlociu. Trebuie să analizăm totul și să decidem dacă programul va continua sau Guvernul va propune Parlamentului să-l anuleze”, a spus ministrul.
Potrivit lui, analiza va fi realizată în perioada moratoriului.
„Avem două opțiuni. Dacă anulăm legea imediat, va trebui să restituim companiilor intermediare 3-4 mil. de euro. Dacă vom examina aceste 34 de cereri și acordăm cetățenia, bugetul va primi 4,5 mil. de euro. Atunci statul, chiar dacă va abroga legea, nu va suferi pierderi”, a menționat Brînzan.
La propunerea comisiei parlamentare de profil, legea privind introducerea moratoriului a fost adoptată în două lecturi. Răspunzând la criticile aduse de opoziție, președintele comisiei, Sergio Litvinenco, a spus că decizia luată este una „corectă, constituțională și oportună”.
Conform legii din 2018, cetățenia Republicii Moldova putea fi obținută investind în domeniile strategice ale economiei cel puțin 250 de mii de euro. În opinia Uniunii Europene, programul conține riscuri de a acorda cetățenia RM unor persoane cu trecut dubios. Mai mulţi experți afirmau că la implementarea acestui program, Republica Moldova riscă să piardă regimul fără vize cu țările UE, care a fost introdus în aprilie 2014.
Programul a fost implementat de compania special creată „Moldova Investment Company” și de „Henley & Partners”, ambele cu sediul în Dubai.