VICEPREMIERUL PENTRU REINTEGRARE ŞI ŞEFUL DELEGAŢIEI UE AU DISCUTAT SUBIECTUL REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE
Vicepremierul pentru Reintegrare, Vasilii Şova, şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Peter Michalko, au discutat în ajun subiectul reglementării transnistrene.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, oficialii au făcut un schimb de informații și opinii cu referire la evoluția și perspectivele procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, precum și pe marginea proiectelor UE aflate în derulare și care vizează promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Părţile au salutat disponibilitatea de a promova proiectul cu privire la lansarea unei linii de troleibuz între satul Varniţa din raionul Anenii Noi și oraşul Bender”, se arată în comunicat.
Viceprim-ministrul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu restricțiile impuse abuziv de către reprezentanții Tiraspolului în calea liberei circulații, precum și în legătură cu starea precară privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.
„Aceste subiecte rămân a fi prioritare pe agendă și vor fi în vizorul permanent al autorităților RM până la revenirea situației în albia normalității”, a spus Şova.
La întrevedere au fost puse în discuții și dificultățile pe care le întâmpină în activitatea sa unele întreprinderi din regiunea transnistreană, fiind punctată indispensabilitatea identificării unor soluții viabile, „prin care să fie eliminate impedimentele artificiale și să fie stimulată respectarea principiilor activității de întreprinzător”.
Printre prioritățile pentru perioada imediat apropiată au fost menționate necesitatea consolidării capacităților instituționale ale Biroului Politici de Reintegrare și mobilizarea rolului mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2” în vederea avansării dialogului pe toate subiectele din cele trei coșuri de pe agenda procesului de negocieri și în mod primordial pe „activizarea eforturilor direcționate spre obținerea unei reglementări atotcuprinzătoare și durabile a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a RM”.
„Șeful Delegației UE în RM a evidențiat suportul plenar al Bruxelles-ului pentru promovarea inițiativelor menite să apropie locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, să modernizeze infrastructura locală și să sprijine procesul de reglementare transnistreană”, se menţionează în comunicat.