SIS NU A PREZENTAT DOVEZI CARE SĂ JUSTIFICE EXTRĂDAREA CETĂŢENILOR TURCI DIN MOLDOVA – CHIRIL MOŢPAN
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu a prezentat dovezi clare în baza cărora cetățenii turci au putut fi expulzați, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Chiril Moţpan. Potrivit agenției INFOTAG, la această concluzie el a ajuns după audierile desfăşurate în cadrul anchetei privind extrădarea celor șapte profesori ai liceului teoretic „Orizont”.
Audierile au avut loc cu ușile închise, deși Comisia intenționase anterior să organizeze audieri publice. Deputații au explicat această decizie prin faptul că în timpul ședinței au fost prezentate și informații secrete.
Moţpan a menţionat vineri, la un briefing, că „ofiţerii SIS nu au putut prezenta motive clare pentru suspiciunea precum că profesorii expulzați sunt implicaţi în terorism sau spionaj, iar ceea ce a fost furnizat în timpul audierilor nu seamănă nici pe departe a probe”.
De asemenea, Moţpan a încercat să refacă cursul evenimentelor în baza faptelor disponibile. Potrivit lui, la 3 septembrie 2018, SIS a făcut un demers la Biroul pentru Migrație şi Azil referitor la declararea a 18 cetățeni turci drept „persona non grata”, iar pe 5 septembrie a primit răspuns pozitiv din partea Biroului.
„Dar Biroul nu a fost informat despre operaţiunea SIS, nu a participat la procesul în sine. În opinia mea, decizia de extrădare a fost luată de Vasile Botnari (șeful SIS la vremea respectivă – „I.”), deși, potrivit legislaţiei RM, nicio persoană care beneficiază de vreo anumită formă de protecție pe teritoriul său nu poate fi extrădat ţării în care viața lui va fi pusă în pericol. De asemenea, unii profesori aveau documentele expirate și nu puteau trece frontiera înainte de a primi altele noi la misiunea diplomatică, dar acest fapt a fost ignorat de SIS”, a spus Moţpan.
El și-a exprimat nedumerirea cu privire la faptul că în operațiune a fost folosit un avion charter din Turcia, iar zborul a fost achitat de SIS cu 340 de mii de lei.
„Extrădarea a fost un pas ilegal. Aceasta a distrus șapte vieți și a stricat imaginea internațională a Moldovei. Cea mai bună dovadă în acest sens este decizia CEDO, care a condamnat acțiunile autorităților Republicii Moldova și a impus o amendă republicii”, a declarat deputatul.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Moţpan a menționat că numele Președintelui Igor Dodon „nu apare nici în documente şi nici în mărturiile participanților la audieri”. Potrivit lui, numele politicienilor în general nu sunt menționate în documentele SIS. Comentând participarea actualului director al Serviciului, Alexandru Esaulenco, deputatul a menționat că „despre operațiune au ştiut doar câteva persoane: Botnari, adjunctul său, Alexandru Baltaga, și șeful direcției Antitero, Alexandru Balan.
„Alți angajați ai Serviciului de Informații și Securitate nu au ştiut despre această operațiune. Cel puțin, acest lucru rezultă din documentele transmise”, a menționat deputatul.
Moţpan presupune că „în spatele deciziei finale s-ar afla Vlad Plahotniuc”, dar deocamdată aceasta este „doar o presupunere”. Deputatul a menționat că „Comisia mai are nevoie de timp pentru a lucra la raportul final, care va fi prezentat în ședința Parlamentului”.
După cum a informat anterior INFOTAG, SIS a reținut șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. SIS a comunicat că persoanele reţinute aveau legături cu o grupare islamistă și prezintă pericol pentru securitatea națională, așa că s-a decis expulzarea lor din țară. Unii dintre ei au fost deja condamnați la termene mari de închisoare în Turcia. Avocații lor s-au adresat deja la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a decis deja ca Moldova să plătească 125 de mii de euro pentru cinci profesori – câte 25 mii fiecăruia. În privinţa altor două cereri nu au fost luate încă decizii.