FOSTUL MINISTRU AL ECONOMIEI A CRITICAT PLANURILE LUI VADIM BRÂNZAN REFIRITOARE LA DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE
Fostul vicepremier, fost ministru al Economiei, Alexandru Muravschi, a criticat propunerile actualului ministru Vadim Brânzan pentru planurile sale privind infrastructura rutieră, în special, crearea unui „fond extrabugetar”.
Potrivit agenției INFOTAG, el a scris pe rețelele de socializare că „în urmă cu câteva decenii, în Moldova existau peste 20 de fonduri extrabugetare diferite, însă sub presiunea FMI (în acest caz absolut corectă), Moldova a început lichidarea acestora”.
„Toate finanțele publice trebuie reflectate în buget, prin urmare, propunerea de a oferi fondului rutier un statut extrabugetar este o idee inutilă, care nu va avea niciodată perspectivă”, a scris Alexandru Muravschi.
El a amintit că începând cu anul 2018, circa 50% din resursele financiare colectate în cadrul fondului rămân la dispoziția autorităților locale. Primarii au salutat această decizie pentru că acum ei înșăși decid cum să cheltuiască aceste resurse sau ce parte a drumului trebuie reparat.
„Deci, ideea genială a ministrului a fost lansată acum doi ani. Cu toate acestea, practica arată că nu toți banii sunt folosiți în scopul prevăzut sau cu gradul necesar de eficiență și calitate”, a menționat fostul ministru.
El consideră că acest lucru era de așteptat, deoarece autoritățile locale au prea multe probleme pe lângă infrastructură.
„Acesta a fost unul dintre motivele pentru lansarea programului „Drumuri bune”, în cadrul căruia s-a încercat combinarea independenței autorităților locale cu managementul și controlul centralizat. Au fost înregistrate schimbări pozitive, dar, totodată, rămân încă multe deficiențe”, a menționat expertul.
Potrivit lui, fondul rutier este creat tocmai pentru a rezolva sarcinile despre care vorbește ministrul, cu toate acestea, de facto, acesta nu este un fond, ci o linie bugetară.
„În recomandările Băncii Mondiale se propune plasarea fondului într-o structură administrativă împreună cu un cont propriu. În acest caz nu este vorba despre crearea unui fond separat, ci despre schimbarea statutului unuia existent.
Sper că ideea creării unui nou fond rutier pentru rezolvarea problemelor în teren nu a luat naștere în capul domnului ministru. Fond, care va exista în paralel cu fondul rutier existent. Doar că unele idei ale ministrului conduc tocmai la această concluzie. Iar aceasta este o idee dăunătoare și inutilă”, a concluzionat Muravschi.