PDM S-A PLÂNS PARTENERILOR EXTERNI DE ACŢIUNILE ANTIDEMOCRATICE ALE NOII GUVERNĂRI A MOLDOVEI
Partidul Democrat (PDM) şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu multiplele derapaje antidemocratice ale actualei puteri din Moldova şi îndeamnă partenerii externi „să intervină ferm pentru a stopa abuzurile și presiunea din partea guvernării”.
Potrivit agenţiei INFOTAG, într-o scrisoare a PDM adresată organizaţiilor internaţionale, inclusiv Consiliului Europei, Parlamentului European, Comisiei Europene, dar şi Departamentul de Stat al SUA, Ambasadei SUA la Chişinău, Misiunii OSCE în RM, se menţionează că „Moldova nu a fost niciodată mai captivă intereselor unor politicieni decât este astăzi”.
PDM acuză guvernarea de încălcarea principiilor pluralismului politic, de presiune asupra democraţilor, de implicare în sistemul judecătoresc şi de tentative de a-şi subordona presa liberă.
Formaţiunea afirmă că partidele din coaliţia de guvernământ au împărţit între ele structurile de stat, subordonându-şi Curtea Constituțională, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, CEC etc.
„Revoltător și cel mai grav este că cei numiți în funcții la conducerea instituțiilor de drept primesc indicații directe de la politicieni, inclusiv în mod public, încălcând flagrant principiul separației puterilor în stat. În premieră în Republica Moldova, un prim-ministru a mers la ședința Consiliului Superior al Magistraturii și a amenințat magistrații că vor fi demiși dacă nu vor lua anumite decizii”, au amintit democraţii.
Ei au calificat declaraţiile precum că PDM ar trebui scos în afara legii şi dizolvat drept o tentativă de a lichida singurul partid de opoziţie.
PSM îndeamnă partenerii externi ai Moldovei şi organizaţiile internaţionale să intervină pentru a opri abuzurile şi presiunea exercitată de guvernare.
„Solicităm, de asemenea, implicarea voastră pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice”, se arată în document.