ȘEFUL DELEGAȚIEI UE: ACORDUL DE LIBER SCHIMB A ADUS BUGETULUI R. MOLDOVA 7 MLRD. LEI
Acordul de Liber Schimb a adus bugetului R. Moldova CIRCA 7 mlrd. lei. Despre aceasta a declarat Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, enumerând avantajele implementării Acordului .
Potrivit agenției INFOTAG citând interviul diplomatului pentru DW, datorită Acordului, cu sprijinul partenerilor moldoveni din UE, au fost create peste 15 mii de locuri noi de muncă.
„Am susținut peste 5 mii de firme cu diferite instrumente, credite, granturi. În același timp, Moldova a primit suport pentru întărirea structurilor de stat și a instituțiilor care se ocupă de certificare, de business”, a spus Peter Michalko.
Potrivit lui, acest lucru înseamnă că standardele din R. Moldova vor fi aceleași ca și în UE, iar nivelul de modernizare este fără precedent și o șansă extraordinară pentru Moldova.
Vorbind despre coaliția de guvernământ din Moldova, șeful Delegației UE a subliniat că „schimbările politice recente au fost făcute de partidele de aici”.
„Partidele care au format o majoritate au exprimat dorința de a democratiza R. Moldova, de a elimina factorii care au dăunat democrației și statului de drept. Sperăm că acest efort al guvernării actuale va continua cât mai mult timp. Programul de reforme trebuie să fie implementat în mod decisiv și să aducă rezultate, care să fie simțite de oameni”, a spus diplomatul.
Peter Michalko a menționat că „condiționalitatea rămâne parte a relațiilor RM-UE”.
„Totdeauna vom evalua starea de lucruri și schimbările care se vor face din punct de vedere al standardelor. Noi chiar vom intensifica dialogul nostru cu autoritățile R. Moldova și vom vorbi despre toate procesele care au loc. Noi întotdeauna vom da o evaluare cinstită a schimbărilor. De asemenea, noi înțelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată și va cere unele decizii dificile, uneori foarte complexe, că nu va fi totul făcut într-o săptămână sau lună. Sperăm că și cetățenii înțeleg asta”, a comunicat șeful Delegației UE.
Vorbind despre soluționarea conflictului transnistrean, el a menționat că UE este un participant activ în calitate de observator în „formatul 5+2” și va continua acest lucru.
„Noi vom continua și programele de măsuri de consolidare a încrederii dintre ambele maluri ale Nistrului. Vreau să spun că forma de rezolvare a conflictului este deja cunoscută. Ea este aprobată de miniștrii tuturor țărilor membre ale OSCE și această soluție se va baza pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Acum trebuie să continue procesul de negocieri în formatul „5+2”, ca această soluție să fie găsită”, a conchis șeful Delegației UE, Peter Michalko.