PATRONATELE DIN MOLDOVA SUNT NEMULŢUMITE DE FELUL ÎN CARE AUTORITĂŢILE IAU DECIZII, FĂRĂ A SE CONSULTA CU MEDIUL DE AFACERI
Confederaţia Naţională a Patronatelor din Moldova este nemulţumită de felul în care autorităţile iau deciziile importante pentru economia ţării, fără a se consulta cu reprezentanţii mediului de afaceri.
Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Confederaţiei, Leonid Cerescu, a spus că „în societatea moldovenească se atestă
o particlaritate interesantă, când un individ care ajunge la o funcţie de conducere se distanțează de realitatea în care a lucrat mai devreme, considerând că toate deciziile sale sunt corecte și binevenite în societate”.
„Un exemplu în acest sens este restructurarea Guvernului de către fostele autorităţi. În urma reformei, numărul ministerelor a fost redus, cea mai mare parte a acestora fiind comasate cu scopul de a reduce cheltuielile administrative. Noi am fost împotriva schimbărilor, dar nu am fost auziţi. Toate acestea se întâmplă fără consultarea partenerilor sociali ai Guvernului – patronatele și sindicatele, care reprezintă interesele agenților economici și ale angajaţilor. Consultările cu ei sunt obligatorii, deoarece impactul reformelor asupra societății este semnificativ”, a explicat el.
Potrivit lui Cerescu, cu patronatele și sindicatele nu se consultă nici noua guvernare, care, fără discuții preliminare, a decis să anuleze tichetele de masă și revenirea la TVA de 20% pentru sectorul HoReCa (restaurante, hoteluri şi cafenele).
„Îndemnăm factorii de decizie să respecte legislația privind instituirea comisiilor consultative la nivel național și local. Elaborarea oricărui act normativ sau a modificărilor cu impact economic trebuie discutată cu cei care vor aplica aceste prevederi”, a spus el.
Președintele Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor din Moldova, Vladimir Florea, a remarcat că membrii Confederației doresc să stabilească cooperarea cu autoritățile, deoarece ea reprezintă nu numai patronatele, ci şi cele mai importante sectoare economice ale țării și au propuneri concrete pentru fiecare inițiativă.
El a menționat că reuniunile recente la Ministerul Economiei și Infrastructurii și la Guvern nu i-au inspirat optimism.