Guvernul a aprobat măsuri fiscale pentru deblocarea asistenței financiare și echilibrarea bugetului și a aprobat avizul pentru un proiect care reglementează activitatea Băncii Naționale a Moldovei
Astăzi în debutul Ședinței Guvernului au fost aprobate demisia lui Petru Gherasimov din funcția de șef al oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat și demisia lui Dumitru Parfentiev din funcția de Director General al Agenției Naționale pentru Dezvoltare și Cercetare.
Iată care au fost cele mai importante subiecte pe agenda Guvernului:
- În cadrul şedinţei, Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri fiscale pentru a asigura sustenabilitatea bugetară. Acestea au fost adoptate și urmează a fi votate într-o ședință extraordinară a Parlamentului săptămâna viitoare. În anul 2018 au fost adoptate modificări în politica bugetar-fiscală care au compromis echitatea fiscală și au avut efecte semnificative asupra indicatorilor bugetari. Implementarea concomitentă a reformei fiscale, prin care s-au micșorat cotele de impozitare și s-au introdus scutiri adiționale, și a unui nou sistem de salarizare, care a crescut semnificativ cheltuielile de personal, au creat riscuri majore pentru stabilitatea bugetară, în special în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), care va înregistra în anul 2019 un deficit record de peste 2 miliarde de lei.
Măsurile fiscale adoptate presupun eliminarea scutirilor personale pentru persoanele fizice cu venituri mai mari de 360 000 de lei anual; aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice; anularea amnistiei fiscale; eliminarea scutirii TVA pentru sectorul HORECA; eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte; aplicarea taxelor pentru protejarea mediului; impunerea contribuțiilor de asigurări sociale asupra tichetelor de masă; revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin servicii poștale internaționale.
În general, proiectul are ca scop asigurarea concurenței loiale, respectarea principiului echității fiscale și acumularea adițională a veniturilor bugetare, ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar în domeniile social-economice importante precum salarizare bugetară, asigurări sociale, dar și investiții în infrastructură, de care vor beneficia toți cetățenii Republicii Moldova.
- Astăzi în Ședința Guvernului a fost aprobat avizul care promovează transparența și siguranța sistemului bancar, la propunerea Ministerului Finanțelor.
„Prin acest proiect de lege, Banca Națională va putea acorda suport de lichidități doar în cazuri de urgență și doar băncilor solvabile. Astfel prevenim repetarea situației cu BEM, pentru ca nicio bancă comercială din Republica Moldova să nu mai acorde iresponsabil credite neperformante, folosite în fraude financiare, mizând pe ulterioara asistență de lichidități a Băncii Naționale (BNM),” a declarat Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița.
De asemenea prin acest proiect de lege se reglementează activitatea Băncii Naționale. Mai mult decât atât, dacă BNM intenționează să acorde asistență de lichiditate prin valori mobiliare de stat sau cu garanții de stat, BNM va trebui să obțină aprobarea deciziei de către Ministerul Finanțelor, pentru a asigura gestionarea finanțelor publice în interesul tuturor cetățenilor.
- Totodată, au fost aprobate tarifele la serviciile de expertiză judiciară și extra judiciară din cadrul Centrului de Medicină Legală. Astfel va fi asigurată îmbunătățirea și accelerarea procesului de urmărire penală. Chiar dacă Centrul a fost inaugurat încă în 2018, până în prezent potențialul acestuia nu a fost valorificat din cauza unor impedimente de ordin birocratic.
După aprobarea tarifelor, laboratorul de expertiză genetică își poate începe activitatea. Angajații Ministerului de Afaceri Interne nu vor mai fi nevoiți să solicite expertize medico-legale în alte țări și termenul de efectuare a acestora se va reduce considerabil.