1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. PONDEREA EXPORTURILOR MOLDOVEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ S-A DIMINUAT CU 4%
10:30 - 16.08.2019
341
0 /5 Stars by
0
0

PONDEREA EXPORTURILOR MOLDOVEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ S-A DIMINUAT CU 4%

PONDEREA EXPORTURILOR MOLDOVEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ S-A DIMINUAT CU 4%

În primul semestru, agenţii economici din Moldova au exportat mărfuri în sumă de $1,315 mlrd., ceea ce este cu $46 mil. (3,5%) mai mult faţă de perioada similar a anului 2018.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la Biroul Naţional de Statistică (BNS), exporturile în ţările Uniunii Europene au constituit la $880,2 mil. (-2,2%), iar ponderea acestora în volumul total al exporturilor s-a diminuat cu 4 p.p., până la 64,6%.

În acelaşi timp, reexportul producţiei moldoveneşti a constituit $410,7 mil.

Principalul consumator de mărfuri moldoveneşti este în continuare România, unde pe parcursul a şase luni au fost exportate mărfuri în valoare de $380,5 mil. sau 28% din totalul exporturilor. Exporturile către această țară sunt duble față de cele destinate ţărilor CSI – $202,4 mil. România este urmată de Italia - $135,8 mil., Germania - $124,6 mil., Turcia - $121,5 mil. și Rusia- $114,4 mil.

Cele mai multe importuri Moldova le efectuează din România – $386,8 mil. datorită resurselor energetice şi de combustibil, pe locul doi se află Rusia – $323,4 mil. (+3,8%).. Pe locul trei se află China cu $285,5 mil., care a plasat pe locul patru Ucraina cu $255,8 mil.

În perioada ianuarie-iunie, importurile în Moldova au crescut cu 2,6%, constituind peste $2,807 mlrd. Importurile din UE au constituit $1,402 mil., în timp ce din CSI – $695,8 mil.

Cele mai multe importuri Moldova le efectuează din România – $398,7 mil. datorită resurselor energetice şi de combustibil, pe locul doi se află Rusia – $348,4 mil.. Pe locul trei se află China cu $277,7 mil.

În decurs de un an deficitul balanţei comerciale a RM a crescut cu 1,8%, până la $1,446 mlrd. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a constituit 48,5% faţă de 48,1%în primul semestru al anului 2018.

De asemenea, am vorbit despre construcția noilor terenuri de sport în vederea atragerii unui segment cît mai larg al populației și, în primul rînd a tineretului, în practicarea fotbalului. În acest sens am menționat necesitatea preluării experienței altor țări, cum ar fi Islanda, unde, datorită construcției stadioanelor, fotbalul a devenit un gen de sport național, iar selecționata țării a obținut rezultate impresionante la campionatele europene și mondiale.


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее