1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
  4. Discursul Prim-ministrului Maia Sandu în cadrul Zilelor Diasporei
14:45 - 16.08.2019
206
0 /5 Stars by
0
0

Discursul Prim-ministrului Maia Sandu în cadrul Zilelor Diasporei

sursa: gov.md А+ А-
Discursul Prim-ministrului Maia Sandu în cadrul Zilelor DiasporeiDiscursul Prim-ministrului Maia Sandu în cadrul Zilelor Diasporei

Bine ați revenit acasă!

 

Luna august este cea mai bogată lună pentru Republica Moldova, pentru că în această lună noi suntem mai mulți, țara noastră își recapătă forța și vitalitatea. Oameni harnici, activi, oameni cu dor de casă, de părinți, frați, copii sau nepoți revin în Republica Moldova și noi devenim o familie mare și puternică. Dacă am fi așa pentru tot restul anului, imaginați-vă cât de repede și cât de multe lucruri am putea să facem împreună!

 

Eu sunt onorată să fiu astăzi aici, în fața a sute de cetățeni activi, care reprezintă foarte mulți oameni care au plecat din Moldova. Voi sunteți cei care ați reușit să rămâneți aproape de Republica Moldova, în pofida distanței. Voi sunteți cei care munciți zi și noapte nu doar pentru bunăstarea dvs., dar și pentru a face viața celor dragi, rămași acasă, mai bună. Voi sunteți cei care stați la cozi interminabile pentru ca să reușiți să votați, pentru că vă pasă de ce se întâmplă în Republica Moldova, vă pasă cum va arăta Republica Moldova în viitor și de fiecare dată când vorbesc cu reprezentanți ai țărilor în care sunteți dvs., în care locuiți și munciți dvs., oamenii de acolo sunt tare impresionați de gradul de activism civic al diasporei din Republica Moldova. E mai rar să vezi oameni stând la coadă ore în șir pentru că vor să voteze și pentru că vor să poată influența cum va arăta viitorul țării din care ei vin.

 

Dumneavoastră mai sunteți și ambasadorii noștri în lume. De fapt, prin voi, Republica Moldova se vede în afară cel mai bine și asta este o responsabilitate enormă. Voi sunteți cei care ați plecat de acasă nu de plăcere, ați fost forțați să plecați pentru că nu au mai existat oportunități, pentru că nu ați mai putut să aveți grijă de copiii și familiile dvs., din cauza unor politicieni corupți care au pus interesul personal mai presus de interesul cetățenilor. Voi sunteți cei care au luat-o de la zero în condiții dificile și care au reușit să-și facă un nume, să-și facă o afacere, să-și găsească un loc de muncă și să se afirme acolo. Pentru fiecare cetățean al acestei țări, este o durere mare faptul că atâția oameni ai Moldovei, oameni buni, de treabă, au plecat din țără.

 

Eu am avut onoarea să discut cu mulți reprezentanți ai diasporei, inclusiv pentru că am făcut campanie și am fost aleasă de dvs. în Parlament și pentru asta vă mulțumesc. Pentru că sunt în această poziție în mare parte datorită sprijinului pe care mi l-ați acordat dvs. Și în cadrul acelor întâlniri am auzit zeci și zeci de istorii personale. Despre fiecare dintre aceste istorii se pot scrie cărți. Foarte emoționante istorii, trăite de dvs. de la începuturi – despre cât de greu a fost să ajungeți în țările în care ați ajuns, despre cât de greu a fost să vă găsiți o slujbă, despre cât de grele au fost primele 6 luni sau primii 6 ani, în care nu ați reușit să vă vedeți copiii sau părinții. Am plâns alături de dvs. și, într-o anumită măsură, îmi dau seama cât de greu v-a fost și unora dintre dvs. vă este în continuare.

 

Să știți că Guvernul actual recunoaște sacrificiul și curajul dvs., puterea dvs. de a vă afirma ca oameni demni, liberi și muncitori în țări străine. Moldova are nevoie de voi, are nevoie să puneți umărul la procesul complicat de repornire a proceselor economice și democratice din țara noastră. Aceasta este casa noastră și oricât de greu ne va fi în continuare, noi trebuie și putem să schimbăm lucrurile. Acum forța noastră este și mai mare, deoarece această dorință, aceeași dorință – și diaspora, și guvernarea o împărtășesc. Dorința de a face viața tuturor cetățenilor mai bună. 

 

Știu că toată lumea își dorește ca lucrurile să se întâmple foarte repede. Și noi ne dorim ca lucrurile să se întâmple foarte repede. Și noi ne dorim ca standardele de viață ale cetățenilor din Republica Moldova să crească imediat. Dar sunt niște procese complicate. Nu putem să ne lăsăm duși de niște discursuri populiste. Știm că fiecare schimbare se face cu greu. În fiecare instituție a statului, și la nivel central, și la nivel local, cu toții trebuie să ne schimbăm, cu toții trebuie să punem umărul. Schimbarea nu o face o persoană, 3 sau 30. Schimbarea se face atunci când o masă critică din societate începe să facă lucrurile corect. Știu că am trăit într-un sistem infect și știu că există multă dezamăgire. Dar depinde doar de noi, de fiecare, în fiecare zi să-și facă lucrurile bine. Și evident trebuie să învățăm și avem de învățat, în special de la dvs. Pentru că dvs. ați văzut cum se trăiește, cum se administrează o afacere, cum se administrează o organizație, cum se administrează un stat, în altă parte. În țări în care lucrurile stau mult mai bine. În țări în care cetățeanul este mai respectat, în care drepturile și libertățile cetățeanului sunt respectate, acolo unde dezvoltarea economică este sănătoasă. Pentru că știu că unii dintre dvs. au încercat să deschidă afaceri aici, în Republica Moldova, și au eșuat. În schimb, au reușit în alte țări, acolo unde competiția este mai mare. Înseamnă că potențialul există, că problema este în regulile de aici, de acasă, reguli pe care trebuie să le schimbăm.

 

De aceea, contăm foarte mult pe sprijinul vostru. Vă mulțumim frumos pentru că ați fost un element extrem de important în lupta noastră împotriva regimului oligarhic și în lupa noastră pentru democrație. Ceea ce am realizat, trebuie apreciat și trebuie recunoscut. Dar, de acum încolo, avem și mai mult de muncit și de aceea contăm pe sprijinul dvs.

 

Prioritatea noastră principală, atunci când dialogăm cu diaspora – este, în primul rând, asigurarea condițiilor pentru votul în diasporă. Pornind de la experiența proastă pe care am avut-o în ultimii ani trebuie să ne asigurăm că toți cetățenii noștri vor putea vota fără să facă mari sacrificii oriunde ar fi. Schemele vechiului regim, prin care se încălca dreptul la vot, au fost acum eliminate. Ați auzit probabil că ieri a fost votat în Parlament, în ultima lectură, Legea care a modificat Codul electoral. Deci am trecut la sistemul proporțional de vot. Acum urmează să organizăm aceste procese electorale foarte corect, să facem tot posibilul ca incidentele rușinoase din trecut, atunci când oamenii stăteau ore în șir la coadă, să nu se mai repete și să nu fie niciun abuz ca în trecut. De la Președintele Comisiei Electorale Centrale, până la persoanele care vor fi responsabile de organizarea procesului electoral în birourile electorale din străinătate – toți cei antrenați în proces trebuie să apere drepturile cetățenilor de a vota.

 

Iar în curând, când vom avea instituții funcționale și de încredere, vom lua exemplul altor țări și vom implementa votul prin corespondență. Știm că aceasta este o solicitare a dvs., dar trebuie să fim pregătiți pentru această nouă etapă, pentru acest mecanism.

 

A doua prioritate este colaborarea cu diaspora. Știm că avem un potențial enorm peste hotare. Pentru că dvs. ați învățat tare multe lucruri în acești ani și la universități, acolo unde v-ați făcut studiile, și la locurile de muncă, acolo unde ați muncit ani de zile și ați deprins foarte multe lucruri pe care trebuie să le deprindem și noi. Până acum nu ați fost lăsați să împărtășiți această experiență sau ați fost lăsați doar în măsura în care guvernarea nu se simțea intimidată de aceste acțiuni. Dacă se simțea intimidată, dacă credea că le încurcați, aceste proiecte erau oprite sau împiedicate. E timpul să schimbăm lucrurile, e timpul să valorificăm tot acest potențial și trebuie să discutăm mecanisme foarte clare de conlucrare între reprezentanții diasporei și organele administrației publice centrale, organele administrației publice locale, pentru că la toate nivelurile e nevoie de sprijin. O să discutăm despre Biroul Relații cu Diaspora, vrem să auzim care este părerea dvs., despre cum putem îmbunătăți activitatea, rezultatele acestui Birou. Cunoașteți că suntem în proces de selectare a directorului acestui Birou. Sper să avem candidați foarte buni acolo, nu știu câți dintre dvs. au reușit să participe la concurs. Dar una dintre sarcinile principale pe care aș vrea eu să le stabilesc pentru noul șef al Biroului este anume elaborarea mecanismelor de colaborare cu diaspora. Am discutat cu dvs. și la Berlin, și la Paris, și în orașe din Italia, am văzut oameni cu idei concrete care vor să ajute. E nevoie să stabilim aceste mecanisme și să folosim la justa valoare acest potențial.

 

A treia prioritate este reîntoarcerea diasporei, în special a celor care vor să revină acasă, și anume crearea condițiilor ca cetățenii noștri să vrea să revină acasă. E complicat, pentru că unii dintre dvs. locuiesc în țări unde standardele de viață sunt mult mai înalte decât în Republica Moldova și ar fi o naivitate să credem că lucrurile se pot schimba peste noapte sau într-un an sau chiar doi. Știu despre îngrijorările pe care le aveți, inclusiv în raport cu sistemul de sănătate din Republica Moldova. Unii dintre dvs., atunci când discutam despre lucrul care vă îngrijorează cel mai mult sau lucrul care vă sperie atunci când vă gândiți să reveniți acasă, îmi spuneați că este sistemul de sănătate. Pentru că, în special în țările UE, dvs. v-ați obișnuit cu alte standarde și, evident, sănătatea și viața omului sunt lucrurile cele mai prețioase și e corect să le avem ca priorități. Știm că vreți educație de calitate pentru copii dvs. și e o prioritate corectă. E corect să prioritizați investiția în viitorul copiilor dvs. și știm că aici avem de făcut reforme serioase. Avem de asigurat sistemul educațional cu profesori. Unii dintre ei sunt printre dvs., au plecat de mult timp din sistem. În prezent, această profesie nu este atractivă, nici din perspectiva condițiilor de muncă, nici din perspectiva salariilor. Și, de aceea, este foarte greu să convingem suficienți tineri cu potențial să îmbrățișeze această profesie. Știm că aceasta este o așteptare a dvs.

 

Unii dintre dvs. ne spun că sunt gata să revină acasă dacă asigurăm un salariu de 1000 de euro pe lună. Aici am să-l las pe domnul ministru al Economiei să ne spună când o să putem conta pe un salariu mediu pe economie de 1000 de euro. Evident, noi avem ambiții și mai mari.

 

Cu această ocazie, pentru că am pomenit de ministrul economiei, vreau să le mulțumesc colegilor mei care au revenit din diasporă. Și Vadim, și Natalia, și Nicu, și Anastasia, și mulți alții. Vă așteptăm în continuare. Vreau să spun foarte clar aici – noi îi apreciem pe toți oamenii, indiferent dacă vin din diasporă sau sunt acasă. Dar știm că, atunci când reveniți acasă, ne bucurăm nu doar noi, cei din Guvern, dar se bucură și părinții dvs., se bucură și frații dvs., și bunicii dvs. În special, bunicii dvs. Pentru că noi, de-a lungul timpului, în opoziție, în campanii, am mers în tare multe sate și, chiar dacă sărăcia e o problemă enormă, primul lucru de care se plângeau oamenii în vârstă era faptul că au rămas fără cei dragi. Că au rămas fără copii, că au rămas, în special, fără nepoți. Așadar, dacă reveniți acasă, o faceți nu doar pentru a îmbunătăți politicile economice, sociale, pentru a pune umărul la administrarea unor instituții, o faceți și pentru a le aduce bucurie bunicilor dvs. și părinților dvs.

 

Cred că este foarte bine că noi cu toții avem un scop comun. E complicată sarcina pe care o avem. Aveți pretenții şi e bine să le aveți. Trebuie să ne criticați de fiecare dată când credeți că nu facem lucrurile corect. Noi o să venim și o să explicăm, dacă argumentele noastre o să fie suficient de convingătoare. Dacă argumentele dvs. o să fie mai convingătoare, atunci noi o să modificăm politicile, măsurile și acțiunile. Vreau doar cu toții să înțelegem, noi chiar suntem bine intenționați. Noi am luptat foarte mult pentru ca să ajungem aici, să putem construi împreună o societate democratică și o societate a bunăstării. Aceasta este o oportunitate pe care trebuie să o folosim pentru viitorul nostru al tuturor și, în special, al următoarelor generații.

 

Eu vă mulțumesc, încă o dată, pentru sprijinul pe care l-am avut din partea dvs. de-a lungul timpului – eu personal și echipa mea. Vă îndemn să ne sprijinim reciproc pentru ca să putem face față provocărilor enorme cu care ne confruntăm astăzi.

 

Vă mulțumesc frumos!


Discursul Prim-ministrului Maia Sandu în cadrul Zilelor Diasporei

Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее