Circa 7 milioane de lei, alocate familiilor sinistrate din blocul învecinat celui prăbușit în Otaci
Cabinetul de miniștri a decis alocarea a circa 7 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru despăgubirea valorii locuințelor familiilor din blocul aferent celui care s-a prăbușit în orașul Otaci, raionul Ocnița. Prim-ministrul Maia Sandu a precizat că aceste mijloace financiare sunt destinate familiilor pentru procurarea locuințelor, dat fiind faptul că blocul locativ în care locuiau până acum, deși nu s-a prăbușit, este într-o stare avariată și prezintă pericol pentru viața locatarilor. Totodată, Guvernul a mai aprobat deblocarea a 144 mii de lei din bugetul Agenţiei Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne pentru procurarea produselor alimentare în scopul asigurarării familiilor sinistrate în urma prăbuşirii blocului de locuit din oraşul Otaci.
Un alt proiect aprobat în ședință vizează transmiterea, din administrarea Cancelariei de Stat în administrarea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a Instituţiei medico-sanitare publice „Policlinica Cancelariei de Stat” şi a Instituţiei medico-sanitare publice „Spitalul Cancelariei de Stat". Totodată, proiectul prevede modificarea denumirilor Instituţiei medico-sanitare publice „Policlinica Cancelariei de Stat" în Instituţia medico-sanitară publică „Policlinica de Stat", precum şi Instituţiei medico-sanitare publice „Spitalul Cancelariei de Stat" în Instituţia medico-sanitară publică „Spitalul de Stat".
Tot astăzi Executivul a aprobat actualizarea normelor de asigurare cu uniformă a poliţiştilor de frontieră, dat fiind faptul că normele actuale sunt depășite. Astfel, unele obiecte, datorită condiţiilor climaterice în care se utilizează, se uzează înainte de termenul stabilit și este necesară micşorarea termenului de utilizare, iar pentru altele necesită a fi stabilit un termen de utilizare mai îndelungat. Proiectul se referă la polițiștii de frontieră, inclusiv categoriile: care deţin grade speciale de chestor aferente corpului de ofiţeri; elevii din instituţiile de învăţământ din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră; absolvenții Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, specialitatea „Securitatea frontierei” și personalul Fanfarei Poliţiei de Frontieră. Actualmente suma necesară pentru procurarea uniformei pentru un poliţist de frontieră constituie 8 479 lei iar după operarea modificărilor aceasta va constitui 8 548 lei. Această majorare se datorează faptului că au fost adăugate un şir de obiecte de uniformă noi.
De asemenea, Cabinetul de miniștri a aprobat lista persoanelor cărora li se va acorda Premiul Naţional pentru anul 2019, în valoare de 100 mii de lei pentru fiecare:
Alexei Sainciuc, pictor și grafician de carte; Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă; Gheorghe Urschi, actor, regizor, scriitor; Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice; Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice, conferențiar cercetător, Larisa Andronic, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător, Svetlana Smerea, doctor în științe biologice; Valentin Butnaru, prozator, dramaturg; Tatiana Țîbuleac, scriitoare; Iurii Canașin, sculptor.
Premiul Naţional pentru anul 2019 va fi înmânat câștigătorilor în data de 26 august.
Executivul a mai aprobat unele modificări la Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. Principalele prevederi ale proiectului sunt: completarea funcțiilor Consiliului economic ce vizează domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, crearea unui grup de lucru permanent în scopul exercitării funcțiilor Consiliului consultativ pentru întreprinderile mici şi mijlocii, condus de ministrul Economiei și Infrastructurii. Conducerea Consiliului o va reprezenta Prim-ministrul, în calitate de Președinte al Consiliului, iar vicepreședintele urmează a fi desemnat ministrul Economiei și Infrastructurii.