PREŞEDINTELE IGOR DODON A PREZENTAT PRIORITĂŢILE GUVERNĂRII ÎN PROCESUL DE REFORME
Preşedintele Igor Dodon a prezentat agenda reformelor prioritare şi sarcinile pe care guvernarea urmează să le realizeze pe cinci dimensiuni.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a declarat cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova că, în primul rând, guvernarea trebuie să se axeze pe „reforma justiției”.
„Există o poziție comună în interiorul guvernării referitoare la majoritatea elementelor reformei, inclusiv în privința Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Procuraturii Anticorupție și altor instituții din domeniu. Cu toții conștientizăm și susținem ideea evaluării, după criterii de profesionalism și integritate, a corpului de judecători și procurori de către comisii în a căror componență vor intra și persoane remarcabile din justiție, inclusiv de pe extern. Chiar în următoarele zile, împreună cu președintele Parlamentului și prim-ministrul vom prezenta societății principalele elemente ale conceptului reformei în justiție, după care vom organiza un amplu proces de consultări publice”, a promis Dodon.
O altă sarcină importantă el a numit „drepturile omului, combaterea corupției și instituții în serviciul cetățenilor”.
„Aceste obiective pot fi atinse doar dacă reușim să consolidăm instituțiile democratice, să asigurăm o separare autentică și eficientă a puterilor în stat, să garantăm independența mass-mediei, combătând limitarea dreptului la libera exprimare și accesul la informație, să readucem instituțiile statului în slujba cetățeanului, să sporim gradul de responsabilitate a funcționarilor publici față de cetățeni și țară”, a spus el.
Preşedintele a evidenţiat şi „dezvoltarea economică și sporirea echității sociale”, menţionând că RM „are nevoie de politici stimulatoare pentru creșterea economică, iar susținerea partenerilor de dezvoltare și condiționările aferente nu trebuie în niciun caz să afecteze mediul de afaceri și climatul investițional”.
De asemenea, Dodon a vorbit despre „consolidarea neutralității și reintegrarea țării”, subliniind importanţa respectării acestui principiu constituţional, „de care depinde, în mare parte, succesul în soluționarea problemei transnistrene, reintegrarea țării și asigurarea păcii și armoniei interetnice”.
Totodată, şeful statului insistă pe „promovarea unei politici externe echilibrate”.
„Este foarte important să revenim la promovarea unei politici externe echilibrate, fără derapaje și acțiuni vădit neprietenești față de unele state sau parteneri tradiționali. Moldova are nevoie de susținerea principalelor puteri mondiale pentru a-și soluționa cele mai importante probleme interne. Ne bucurăm de consensul partenerilor externi referitor la guvernarea actuală de la Chișinău și vedem în aceasta o bună oportunitate pentru a beneficia de ajutorul respectiv. În acest scop, voi readuce pe agendă inițiativa mea, anunțată anterior, privind așa-numitul „Pachet atotcuprinzător pentru Moldova”. Suntem dispuși să reluăm consultările cu partenerii noștri din Est și din Vest la subiectul elaborării unei foi de parcurs pentru a o implementa cu succes”, a spus Preşedintele.