AUTORITĂŢILE INTENŢIONEAZĂ SĂ REDUCĂ ATRIBUŢIILE CURŢII SUPREME DE JUSTIŢIE ŞI ALE PROCURATURII ANTICORUPŢIE
Autorităţile Moldovei intenţionează să reducă atribuţiile Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) şi ale Procuraturii Anticorupţie, precum şi să modifice componenţa lor şi procedura de alegere a procurorului general. Aceasta prevede conceptul de reformare a justiţiei, care a fost prezentat pe scurt, miercuri, în cadrul unei conferinţe, de către ministrul Justiţiei, Olesea Stamate.
Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a spus că buna funcționare a justiției garantează supremaţia legii, respectarea drepturilor omului, precum și asigură un mediu favorabil pentru dezvoltarea economică, atragerea investițiilor și prosperitatea țării.
„Faptul că justiția în țara noastră nu este în totalitate independentă și eficientă este confirmat de nivelul scăzut de încredere al cetățenilor și de concluziile organizațiilor internaționale de profil. La începutul mandatului nostru, am oferit sistemului șansa de a se reforma din interior, dar este deja evident că acest lucru nu s-a întâmplat. Prin urmare, împreună cu colegii din coaliția de guvernământ am elaborat un concept și proiecte de lege pentru reforma instituțiilor-cheie”, a spus ministrul.
Potrivit ei, se propune limitarea atribuţiilor CSJ pentru a le concentra pe unificarea practicilor judiciare, dar nu pe examinarea cauzelor judecătorești.
„Aceasta implică şi o reducere a numărului de judecători de la 33 la 17. Pentru a determina care membri anume ai CSJ vor rămâne, aceștia vor fi supuși unei evaluări externe de către o comisie independentă, formată din 18 profesioniști cu reputație impecabilă, inclusiv șase experți europeni - foști procurori și judecători din țările UE. Comisia va verifica membrii CSJ după criteriul de integritate, precum și la capitolul calităților profesionale și personale. În cazul unei evaluări negative, judecătorul va fi transferat într-o altă instituție judiciară, în funcție de disponibilitatea locurilor. Aceeași comisie va verifica președinții curţilor de apel și adjuncții acestora”, a spus Stamate.
Ea a spus că raportul de evaluare a membrului CSJ va fi trimis către Autoritatea de Integritate și Inspecţia Judiciară, pentru ca acestea să ia măsurile necesare în baza constatărilor raportului.
„Ne propunem să completăm componența Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) cu doi membri, numiți de Guvern și Președinte. De asemenea, propunem să asigurăm o reprezentare reală în CSM, astfel încât, din cei șase membri ai săi aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, trei să fie reprezentanți ai judecătoriilor de primă instanță, doi – ai curţilor de apel, unul – al CSJ”, a spus ministrul.
Potrivit ei, Procuratura Anticorupție trebuie să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupție mare, iar competențele în domeniul sistemic vor fi transmise Centrului Național Anticorupție (CNA). Membrii Procuraturii Anticorupție, precum și conducerea altor organe și subdiviziuni ale procuraturii, vor fi supuși unei evaluări de către o comisie specială.
„Consiliu Superior al Procurorilor va fi completat cu doi reprezentanți ai societății civile, numiți câte unul din partea Guvernului și Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic. Propunem ca procurorul general să fie numit de CSJ în baza unei liste scurte de candidați propuși de Ministerul Justiției. Candidații vor fi selectați în bază de concurs, organizat de o comisie formată dintr-un fost judecător, un fost procuror, ministrul Justiției, un reprezentant al societății civile și un psiholog. Pentru a extinde lista potențialilor candidați, se propune eliminarea cerinței de a avea cinci ani de experiență în organele de urmărire penală, înlocuind acest lucru cu 10 ani de experiență în calitate de procuror, judecător sau avocat”, a declarat membrul Guvernului.
Ea a spus că, în viitorul apropiat, pe site-ul ministerului va fi publicat conceptul de reformă și proiectele de lege pentru consultări publice în următoarele trei săptămâni.