VICTOR GAICIUC ESTE INVITAT SĂ PARTICIPE LA REUNIUNEA SECRETARILOR CONSILIILOR DE SECURITATE DIN ŢĂRILE CSI
Noul secretar al Consiliului Suprem de Securitate al RM, Victor Gaiciuc, a efectuat prima sa vizită în străinătate la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Nikolai Patruşev.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Consiliului de Securitate al FR, Patruşev l-a felicitat pe Gaiciuc cu ocazia numirii în funcție, subliniind „importanța continuării interacționării de lucru între aparatele consiliilor de securitate ale celor două țări, între organele de drept, instituţiile militare și serviciile speciale ale Rusiei și Moldovei”.
Părţile au discutat un spectru larg de probleme de pe agenda relaţiilor moldo-ruse şi situaţia în domeniul securităţii regionale.
„Discuțiile purtate în cadrul negocierilor bilaterale și evenimentelor internaționale contribuie la consolidarea colaborării dintre țările noastre în diverse aspecte ce țin de asigurarea securității”, a declarat Patrușev.
La rândul său, Gaiciuc a menţionat că Preşedintele RM, Igor Dodon, „consideră importantă respectarea principiului de promovare a unei politici echilibrate și de stabilire a unor relații de parteneriat cu alte state în baza respectării intereselor naționale ale Moldovei”.
La finele întrevederii, Patrușev l-a invitat pe Gaiciuc să participe la reuniunea anuală a secretarilor consiliilor de securitate ale țărilor-membre ale CSI, care va avea loc în luna noiembrie 2019 la Moscova.
Potrivit presei ruse, Victor Gaiciuc a mai avut întrevederi cu secretarii adjuncți ai Consiliului rus de Securitate, în cadrul cărora a fost discutată în special vizita de săptămâna trecută la Chișinău a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton.
Surse din cadrul Consiliului de Securitate al FR au declarat pentru publicaţia „Rossiiskaia gazeta” că „apariția lui Bolton săptămâna trecută în apropierea frontierelor Rusiei – la Kiev, Chișinău și Minsk – ar putea însemna efectuarea unei vizete în recunoaște pentru o posibilă ajustare a relațiilor bilaterale țărilor vecine cu Moscova”.
„Adică, relațiile rele, cum ar fi, de exemplu, cu Ucraina, nu ar trebui să se transforme în neutre. Sau relaţiile pozitiv-neutre, ca în cazul Moldovei, în relaţii bune”, a spus interlocutorul, menționând că Federația Rusă „urmăreşte îndeaproape deplasările și declarațiile omologului american”.
Potrivit lui, „spre deosebire de poziția unilaterală a Statelor Unite, bazată pe dominația mondială, interesele Federației Ruse se bazează pe respectarea intereselor naționale ale altor țări și pe principiile multipolarității. Prin urmare, tot mai multe țări nu mai privesc spre SUA, construind relații cu Moscova”.