SINDICALIŞTII DIN ÎNVĂŢĂMÂNT CER PARTENERILOR SOCIALI SĂ SOLUŢIONEZE UN ŞIR DE PROBLEME
Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) solicită Guvernului şi Parlamentului să soluţioneze un şir de probleme cu care se confruntă sindicaliştii din domeniul învăţământului.
Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, conducerea FSEŞ a avut o întrevedere de lucru cu președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi.
Printre principalele subiecte puse în discuție au fost existența discriminării personalului didactic cu același nivel de studii, dar cu condiții diferite de salarizare; subiectivismul și inechitatea în stabilirea sporului de performanță; limitarea unor drepturi didactice ale conducătorilor la 0,25 din norma didactică și propunerea de a reveni la dreptul la 0,5 din normă, executată în timpul orelor de program; necesitatea revenirii la acordarea pentru angajații din sectorul bugetar a ajutorului material și a unui premiu anual.
În opinia sindicatelor, odată cu adoptarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, s-au constatat multiple carențe și inechități, care necesită un efort comun pentru excluderea lor. La sugestia colegilor din teritoriu, expuse în cadrul întrunirilor sindicale și conferințelor pedagogice, s-a venit cu propuneri de modificare a cadrului legal privind remunerarea muncii.
Liderii sindicali și-au exprimat speranța că reprezentanții Comisiei parlamentare se vor implica pentru a soluționa împreună inechitățile din legislație care afectează interesele salariaților, membrilor de sindicat din ramură.
Părțile au convenit că în timpul apropiat să organizeze o masă rotundă cu participarea persoanelor interesate pentru a examina problemele şi a găsi căi de soluţionare.