BĂNCILE POT FINANŢA TRANZACŢIILE COMPANIILOR DIN MOLDOVA ŞI ROMÂNIA ÎN LEI MOLDOVENEŞTI ŞI ROMÂNEŞTI – GUVERNATORUL BNM
Marţi, la Chişinău se desfăşoară conferința cu genericul „Dezvoltarea instrumentelor financiare în Republica Moldova”, organizată de Banca Națională a Moldovei (BNM) în parteneriat cu Asociația Analiștilor Financiari Certificați (CFA).
Potrivit agenției INFOTAG, prezentând piaţa financiară a Moldovei, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a spus că „dezvoltarea instrumentelor financiare pentru piaţa moldovenească de capital are o mare importanţă”.
„Moldova are o economie mică, care este expusă mult riscurilor externe. Ea depinde de volumul banilor primiţi de la muncitorii migranți, ceea ce contribuie la creșterea consumului și influenţează pozitiv creșterea economiei”, a spus bancherul.
Potrivit lui, introducerea unor noi instrumente financiare poate dezvolta piața de capital. În ceea ce privește extinderea gamei de instrumente utilizate pe piață, bancherul a numit posibilitatea de efectuare a decontărilor agenților economici din Moldova și România în monedele naționale ale celor două țări. Este vorba despre băncile care fac deconturi în lei moldovenești și românești.
Vorbind despre soluționarea problemei transparenței acționarilor băncilor moldovenești, Octavian Armașu a menționat că în băncile sistemice din RM au venit investitori străini mari, care vor introduce și utiliza noi instrumente financiare, care vor contribui la dezvoltarea pieței de capital din Moldova.
Guvernatorul BNM a apreciat pozitiv faptul că Moldova are emitenți care au plasat cu succes titluri corporative pe piețele internaționale. Este vorba despre „Trans Oil Group” și „Purcari Wineries Group”. Primul a plasat eurobonduri în dolari SUA în sumă de $300 mil., iar compania vinicolă a plasat titluri corporative la bursa din România. În prezent, acțiunile sale sunt listate la bursă, fiind tranzacționate la prețul de 23 de lei românești per acțiune.
Referindu-se la stabilitatea pe piața de capital, guvernatorul BNM a subliniat menținerea cursului leului moldovenesc și inflația controlată, pentru care este nevoie de o independență reală a BNM.
La conferința „Dezvoltarea instrumentelor financiare în Republica Moldova” au vorbit reprezentanții permanenți ai Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Volodymyr Tulin, Anna Akhalkatsi şi, respectiv, Angela Sax. Pe platformele sale tematice vor prezenta rapoarte reprezentanții BNM, ai Comisiei Naționale a Pieţei Financiare, Ministerului Finanțelor, ai Mobiasbancă - Grupul OTP și ai CFA.