PREMIERUL CONSIDERĂ CĂ, ÎN 100 DE ZILE, GUVERNUL A REUŞIT SĂ IASĂ DIN FURTUNĂ
Prim-ministrul Maia Sandu consideră că, în 100 de zile, Guvernul a reuşit să scoată Moldova din furtună. Despre aceasta ea a declarat marţi, la o conferinţă de presă la care a prezentat raportul de activitate a Cabinetului de Miniştri.
Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a spus că cea mai mare realizare a noului Guvern este îndepărtarea de la putere a președintelui Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, și a liderului Partidului Șor, Ilan Șor, care „nu mai pot folosi schemele pentru a fura bani și proprietatea statului”.
Sandu a spus că lipsa de transparență a guvernării anterioare nu a permis noului guvern nici măcar să-și imagineze cu ce urmează să se confrunte.
„Am fi dorit să primit un iaht cu patru motoare în stare tehnică perfectă, cu rezervorul plin, pentru a porni imediat către un viitor luminos. Însă a trebuit să reparăm cârma în mijlocul furtunii, să strângem pânzele pentru a nu ne răsturna și pentru a evita scufundarea corabiei. Apoi a trebuit să scăpăm de șobolanii care au făcut găuri prin care pătrundea apa şi se scurgeau proviziile. Următorul pas a fost să găsim marinari cinstiţi cu care să conducem vasul, chiar dacă unii dintre ei nu mai navigaseră niciodată. Câteodată au mai făcut greșeli, dar au muncit zi și noapte pentru a se asigura că nava pluteşte şi se îndreaptă către un port sigur, unde călătorii să poată fi îngrijiţi”, a vorbit ea metaforic.
Potrivit premierului, Guvernul a reuşit, în primul rând, să redea oamenilor libertatea, astfel că primari, activiști, oameni ai opoziției au respirat liber, pentru că nu-i mai presează nimeni.
„Nimeni nu mai cere de la antreprenori să plătească tribute sau să cedeze afacerea partidului de guvernământ. Am oprit reţinerile la comanda politicienilor, oamenii nu mai sunt ascultați sau filmați pe ascuns. Am smuls măștile de pe polițişti pentru a-i vedea pe cei care sunt obligați să ne apere. Statul a încetat să mai fie un instrument de constrângere a celor care critică guvernarea”, a subliniat ea.
Șefa Executivului a amintit că „în primele 100 de zile a fost elaborată reforma ambițioasă a justiției, care trebuie să cureţe sistemul de judecători și procurori vulnerabili la corupție, precum și de oamenii care au servit politicienii și mafia”. Au fost adoptate modificări la Legea cu privire la procuratură, care permit alegerea și numirea unui „procuror general cu adevărat independent și profesionist”.
„Sistemul se opune schimbărilor și încearcă să găsească alți stăpâni pentru a evita transformările, dar vom continua să insistăm pe reformare până la sfârșit, indiferent cât de greu și de mult va dura acest lucru. Am creat Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției, unde vom putea monitoriza modul în care organele de stat responsabile de combaterea corupției își îndeplinesc responsabilitățile ”, a spus ea.
Potrivit lui Sandu, în trei luni au fost deconspirate numeroase scheme de corupție la întreprinderile de stat, în special la aeroportul din Chișinău, la fosta companie de stat „Air Moldova”, la operatorul național de comunicații „Moldtelecom”, la întreprinderea „Metalferos” și complexul „Arena Chișinău”.
„Unele dosare de rezonanţă au fost deja trimise în instanță, iar altele se află la procuratură. Am oprit privatizarea frauduloasă și achizițiile de stat dubioase și am concediat sute de funcţionari publici care au comis abuzuri. Cu toate acestea, mai rămân sute de întreprinderi și instituții de stat, de aceea, procesul de curățare va continua în lunile următoare”, a spus ea.
Premierul a spus că un pas important în normalizarea situației în țară a fost îmbunătățirea relațiilor cu partenerii externi, datorită căreia a fost deblocată finanțarea externă și a fost evitată o criză bugetară serioasă, provocată de „deciziile iresponsabile ale guvernării anterioare”.
„Capacitatea noastră de a mobiliza resurse externe într-un timp scurt ne-a permis să evităm reducerea cheltuielilor în bugetul de stat cu aproape o treime. Am convenit asupra a două evaluări în cadrul programului cu FMI și am primit $46 mil., precum și 14,5 mil. euro sub formă de sprijin bugetar din partea UE, iar până la sfârșitul anului vom primi alte 60 mil. euro. În total, am reușit să deblocăm 1,4 mlrd. lei sub formă de granturi și 2 mlrd. lei sub formă de credite. Acești bani vor acoperi gaura bugetară de 4,5 mlrd. lei, pe care am moștenit-o de la guvernarea PDM”, a spus ea.
Sandu consideră că Moldova a devenit un exemplu pentru cetățenii altor țări care se confruntă cu dictatură și încălcarea drepturilor omului, precum și i-a convins pe partenerii externi că este o țară care merge pe calea democratizării.