CONCURSUL PENTRU FUNCŢIA DE PROCUROR GENERAL VA FI ANUNŢAT PÂNĂ LA SFÂRŞITUL SĂPTĂMÂNII
Concursul pentru funcţia de procuror general va fi anunţat până la sfârşitul săptămânii. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a prezentat raportul de activitate pentru primele 100 de zile.
Potrivit ei, concursul se va desfășura după o nouă procedură, care a fost aprobată recent de Parlament şi care presupune crearea unei comisii pentru preselecţia candidaților ce vor fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea candidatul final, care va fi prezentat Președintelui spre aprobare.
Totodată, Stamate a menționat că ministerul a publicat deja pentru consultări publice amendamentele legislative pentru reforma sectorului justiției și efectuarea unui audit extern al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, șefilor curţilor de apel, precum și șefilor organelor de urmărire penală.
„Pentru a proteja victimele violenţei domestice, am elaborat un proiect de lege care prevede obligativitatea de a aplica măsura de protecţie cu utilizarea mecanismului de monitorizare electronică, care va permite constatarea imediată a apropierii agresorului de victimă sau de domiciliul acesteia”, a menţionat ea.
Potrivit ministrului, pentru a asigura controlul eficient al circulaţiei banilor şi pentru a preveni spălarea banilor, a fost elaborat un proiect de lege care stabilește reguli de raportare și modul de aplicare a sancţiunilor pentru entităţile care nu respectă măsurile de combatere a spălării banilor.
„Trebuie să recunoaştem că sistemul justiției, care a fost adus într-o stare critică, nu poate fi resetat în două-trei luni, însă împreună cu echipa Ministerului Justiției, precum și cu sprijinul colegilor din alte ministere, facem tot posibilul pentru ca cetățenii să simtă schimbările cât mai curând posibil”, a spus ea.
Stamate consideră că, „dacă sistemul nu va fi resetat, atunci va fi mai dificil să fie obținute rezultate semnificative în alte domenii, deoarece multe depind de justiție – de la investiții externe la încrederea cetățenilor în propriul lor stat”.