SINDICALIŞTII DIN GEORGIA, MOLDOVA ŞI UCRAINA ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE SĂ RESPECTE ANGAJAMENTELE ÎN DOMENIUL OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ ŞI RELAŢIILOR DE MUNCĂ
Georgia, Republica Moldova și Ucraina au obţinut anumite progrese în implementarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, însă se constată o încetinire a apropierii de legislația UE în domeniul ocupării forței de muncă, relațiilor de muncă și a protecției sociale. Despre aceasta se menţionează în declaraţia comună a sindicaliştilor din aceste ţări, care a fost aprobată la finele unei reuniuni la Tbilisi.
Potrivit agenţiei INFOTAG, în documentul adresat organelor legislative şi executive ale UE, precum şi ale celor din Georgia, Moldova și Ucraina, se menţionează că Acordurile de Asociere încheiate între UE prevăd o serie de obligații în domeniul ocupării forței de muncă, inclusive alinierea legislației, standardelor și a politicilor sociale în conformitate cu standardele și directivele internaționale ale muncii și ale UE.
„Considerăm necesar să afirmăm că este inacceptabil promovarea comerțului sau a investițiilor prin slăbirea nivelului de protecție a drepturilor muncii existente în țările noastre și ignorarea cerințelor legislației muncii naționale și internaționale, inclusiv a normelor prevăzute de directivele UE”, se arată în document.
Potrivit autorilor, „munca decentă, drepturile de muncă, protecția socială a populației sunt elemente integrante ale dezvoltării durabile și creșterii economice incluzive”.
„În procesul de punere în aplicare a Acordurilor de Asociere cu UE, cooperarea cu sindicatele și dezvoltarea dialogului social la nivel național sunt de o importanță deosebită, se arată în declaraţie.
Sindicaliștii solicită autorităților din cele trei țări să acorde mai multă atenție dimensiunii sociale a Acordurilor de Asociere cu UE, crearea unor grupuri de lucru cu participarea deplină a partenerilor sociali, care să se concentreze pe problemele de muncă și de protecție socială.
În opinia lor, „aplicarea incompletă și insuficientă a Acordurilor de Asociere în domeniul ocupării forței de muncă, politicilor sociale și egalității de șanse reduce șansele de a crea prosperitate economică și reprezintă o amenințare pentru pacea socială și dezvoltarea durabilă”.