PREŞEDINTELE ESTE SURPRINS DE REACŢIA PREMIERULUI LA DISCURSUL SĂU DE LA TRIBUNA ONU
Preşedintele Igor Dodon este nedumerit de reacţia premierului Maia Sandu la discursul său de la tribuna Adunării Generale a ONU.
Potrivit agenţiei INFOTAG, Dodon a recunoscut într-un interviu pentru portalul Tribuna că Sandu l-a surprins, „a coborât la nivelul unui limbaj care nu îi face cinste”.
„Dacă relaţiile dintre noi s-ar fi rezumat la măsurarea nivelului de bărbăție, Andrei Năstase şi Maia Sandu erau şi astăzi în opoziţie, se luptau prin declaraţii cu Plahotniuc, nu ar fi ajuns niciodată în funcții de premieri şi miniştri la guvernare. De aceea, prefer să tratez aceste derapaje de limbaj ca simple descărcări ale unor emoții sau frustrări şi să nu le dau o importanţă care să afecteze relațiile noastre. Eu cred că mai util este ca acum să discutăm despre maturitatea noastră politică, despre cum putem să demonstrăm o abordare echilibrată şi eficientă în actul de guvernare. Oamenii trebuie să ne dea aprecieri, nu să ne dăm noi între noi”, consideră Dodon.
El a comentat şi critica adusă de Andrei Năstase, subliniind că acesta „este în campania electorală” şi „spune şi face multe lucruri năstruşnice în ultima perioadă ca să se facă remarcat”.
„Dar el nu trebuie să uite că după alegerile locale trebuie să se întoarcă la aceeași masă de lucru cu cei pe care acum îi abordează într-o manieră destul de neprietenoasă şi ar putea să se trezească că stă singur la masă, că nu mai vrea nimeni să stea lângă el”, susţine Preşedintele.
Potrivit lui, „în ultimii ani, oficialii moldoveni au reprezentat la tribuna ONU doar o parte a societății, o anumită categorie de electorat, au promovat teme centrate pe lupta geopolitică, doar ca să se dea în spectacol politic şi să obțină atenție din partea unei părți a comunității internaţionale”.
„Şi vreau să vă amintesc că chiar şi unii care astăzi sunt deputați în blocul ACUM spuneau anul trecut că faptul că fosta guvernare promova la nivel de discursuri, inclusiv la ONU, subiectul retragerii trupelor străine este doar praf în ochi şi acțiune de PR, dar astăzi se contrazic”, a menţionat Dodon.
În opinia sa, „sunt într-adevăr multe subiecte importante pe care trebuie să le promovăm la astfel de tribune internaţionale, dar în același timp avem şi mai multe lucruri pe care trebuie să le facem la nivel de acțiuni în raport cu partenerii noștri internaționali, fără a încerca să deschidem noi conflicte cu careva dintre ei, dar încercând să le rezolvam prin dialog, cu o abordare constructivă”.