PREMIERUL CONSIDERĂ CĂ ADUNAREA GENERALĂ A JUDECĂTORILOR A FOST DESFĂŞURATĂ CU „ÎNCĂLCAREA FLAGRANTĂ A PROCEDURII”
Prim-ministrul Maia Sandu consideră că Adunarea generală a judecătorilor din Moldova a fost desfăşurată cu „încălcarea flagrantă a procedurii”.
Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a menţionat pe pagina sa de facebook că Adunarea a avut loc „în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”.
„Ca urmare, toate așa-numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios. Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale”, a menţionat ea, subliniind că cele întâmplate „demonstrează încă o dată că autocurățarea sistemului judecătoresc este imposibilă”.
Ea a promis că Guvernul va merge înainte cu fermitate în ceea ce privește reforma Curții Supreme de Justiție și a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor.
Fostul președinte al Curții Constituționale și fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a menționat pentru INFOTAG că, în această situație, ultimul cuvânt îl are instanța.
„Cred că rezultatele ședinței vor fi atacate în instanță. După cum va spune instanța, așa şi va fi”, a spus el.
Vineri, 28 septembrie, Adunarea generală a judecătorilor, în primele trei ore de la convocare, nu putea întruni numărul necesar de voturi ale magistraților pentru a începe activitatea. Discuțiile au început când s-au adunat 202 de judecători (conform unor surse – 203). Tema principală a fost demiterea actualei componenţe a CSM. Au fost lansate opinii precum că acesta „se află sub influență”.
La finele ședinței, a fost luată decizia de a-l demite pe președintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, precum şi pe membrii Victor Micu, Louiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatol Galben și Anatolie Pahapol (acesta din urmă este înregistrat pe liste suplimentare pentru a-l înlocui pe vreun membru al CSM în caz de boală). Mustaţă a anunţat deja că nu recunoaşte decizia Adunării şi că luni va veni la serviciu.
Şi ministrul Justiției, Olesea Stamate, a criticat deciziile Adunării. Ea consideră că nu au existat temeiuri legale pentru demisia CSM, iar ședința a avut loc cu încălcarea legii.