THOMAS MOSER RESPINGE INFORMAŢIA PRECUM CĂ A CUMPĂRAT 80% DIN ACŢIUNILE PORTULUI GIURGIULEŞTI
Preşedintele operatorului Portului Giurgiuleşti „Danube Logistics” SRL (compania-fiică a „Danube Logistics Holding BV”), Thomas Moser, respinge informaţia apărută în presă precum că a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni ale Portului Giurgiuleşti pentru suma de numai 340 de dolari.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un comunicat că „Danube Logistics Holding BV” „a achitat $340 pentru participația „EASEUR Holding” în „Danube Logistics” SRL de 80% și $28,6 mil. pentru creanțele de împrumut ale „EASEUR Holding BV” și „BEMOL Retail2 SRL de la „Danube Logistics” SRL (toate trei companii-fiice care se ocupă de dezvoltarea portului).
Thomas Moser afirmă că „din 2014, Rafiq Aliyev încearcă să exercite presiune asupra sa pentru a-l forța să accepte vânzarea participației „Danube Logistics BV” în „Danube Logistics” SRL, prin intermediul unor acțiuni judiciare frivole, dar și altor măsuri ale companiilor sale „BEMOL Retail” SRL, „EASEUR Holding BV” și „New Ventures Capital NV”.
„Pană la tranzacția din 2011 „EASEUR Holding BV” și „Azpetrol Group” nu au investit în „Danube Logistics” SRL 52 mil. dolari, ci 24,8 mil., dintre care 4,3 mii lei (echivalentul a 340 de dolari) în capitalul social și 24,8 mil. în formă de împrumut. Rafiq Aliyev încearcă să umfle mărimea investițiilor „EASEUR Holding BV”, declarând fals împrumutul, și dobânzile aferente, acordate „Danube Logistics” SRL de către „BEMOL Retail” SRL ca și investiție a sa, cu toate că, acest împrumut a fost finanțat din subsidiul Guvernului RM (facilitatea TVA), oferit in cadrul Acordului de Investiții cu privire la PILG”, explică Moser.
Potrivit lui, în cadrul acțiunilor judiciare, inițiate în multiple jurisdicții, companiile lui Aliyev au invocat, dar fără succes, precum că în 2011, „Danube Logistics Holding BV” a achiziţionat „Danube Logistics” SRL în rezultatul comiterii de fraudă.
„În 2018, instanța olandeză a conchis în decizia sa irevocabilă că „invocarea de către „Eeaseur” a fraudei şi erorii este lipsită de temeiuri de fond”, iar Înalta Curte a Angliei a respins acțiunea „New Ventures Capital NV”, de cauzare de prejudicii rezultate din pretinsa fraudă. Mai mult, instanțele din R. Moldova au
scos de pe rol la sfârșitul lui 2018, și respectiv prima jumătate a 2019, cererile „EASEUR Holding BV” și „BEMOL Retail” SRL de anulare a acordurilor din cadrul tranzacției din 2011, semnate în R. Moldova”, a menţionat Moser.
Potrivit lui, „disputa cu Rafiq Aliyev nu afectează activitatea operaţională a „Danube Logistics” SRL şi continuarea de succes a dezvoltării Portului Internaţional Liber Giurgiulești”.